Акценти
Начало / Политика / ДБГ призовава на протести срещу промените в Изборния кодекс

ДБГ призовава на протести срещу промените в Изборния кодекс

Започваме протести срещу недемократичните промени в Изборния кодекс. Управляващите прекрояват изборното законодателство като екзекутират преференциалното гласуване, изпращат в небитието електронното и осакатяват машинното гласуване.  Това каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на протест пред парламента преди началото на второто четене на промените в Изборния кодекс. На протеста бяха и представители на други десни партии.

Сред промените, одобрени от правна комисия вчера, са ограничаването на основанията за обжалване пред съда на нарушенията в изборния ден, както и възможността ЦИК и РИК да вземат решения по спорни въпроси с обикновено, а не, както досега, с квалифицирано мнозинство.

Безпардонното поведение на мнозинството отхвърля поредица от предложени от нас и гласувани в 42-то Народно събрание промени, гарантиращи демократични избор, заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, който също участва в протеста.

От ДБГ обмислят да сезират Венецианската комисия на Европейския съюз заради това, че промени в Изборния кодекс се правят 3 месеца преди изборите в противоречие на всички принципи.

Протестът ще се проведе тази вечер от 18 часа пред Народното събрание.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...