Акценти
Начало / Култура / Да се опознаем, за да се разбираме – това казва модерна инсталация в Арт център Плевен

Да се опознаем, за да се разбираме – това казва модерна инсталация в Арт център Плевен

Мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те” беше представена днес  в Арт център Плевен. В основата на иновативния проект е мултимедийна инсталация от няколко екрана, върху които се прожектират снимки на фотографите: Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова /Лицата на Пловдив/, Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Арсо Илиев, Велико Балабанов и други, както и фотографии, предоставени от Център „Амалипе”, фондация „Здраве и социално развитие” – Хесед и от Росен Карамфилов.

Тази изложба е за отчуждението между хората, за познанството и за разбирането на другия до теб – все въпроси, които са много важни в нашето ежедневие, каза при откриването на инсталацията Светла Тончева, уредник в Арт център Плевен.

Събрани са кадри, които показват силните, емоционални моменти от живота ни – лични, понякога тъжни, понякога весели. Целта е зрителят, след като излезе, да остане с преживяването, че му се е случило нещо наистина хубаво. Това е чиста емоция и всеки ще открие собствената си  драматургия, сподели един от авторите на проекта – Сава Цонев.

041мултимедийна инсталация

За откриването дойде и кметът на Плевен Георг Спартански. С няколко думи той се обърна към групата деца, които бяха дошли да разгледат инсталацията. „Винаги е добре, когато живеем заедно, да се познаваме. Това познаване между хората, поражда доверие, въпреки различията. Този проект идва да покаже, че ние можем да живеем заедно и нормално – всеки със своите индивидуалности и уникалност, но в разбирателство с другия. Светът не е място, на което само да се бием и да се караме, а място, на което можем да живеем по човешки, в разбирателство, в мир и любов”, каза кметът, след което заедно с децата влезе да разгледа изложбата.

049мултимедийна инсталация

На седем екрана, в затъмнено помещение, на фона на специално композирана музика, се представят подбрани фотографии– от бохемата на София, през лицата на Пловдив, та чак до ромския квартал. Редуват се пейзажи, клокочат реки, а в целия този визуален микс се появяват поетичните картини на художника Кольо Карамфилов. „Другият“ е по-малко плашещ, когато бъде опознат, е внушението от проекта.

Представянето му в Плевен е част от турнето, започнало на 30 март и ще продължи до 9 юни 2016 г. Ще бъде представен в 8 града в страната. В Плевен ще остане до 12 април.

032мултимедийна инсталация

050мултимедийна инсталация

035мултимедийна инсталация

047мултимедийна инсталация

030мултимедийна инсталация

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...