Акценти
Начало / Общество / Да посрещнем пролетта с поглед в небето

Да посрещнем пролетта с поглед в небето

С приближаването на пролетта наближава и завръщането на птиците от юг. Бял щъркел вече пристигна на 25 февруари в пловдивското село Цалапица. Един от първите завърнали се в гнездото си щъркели е документиран в започващата от днес кампания „Пролет на живо” на Българско дружество за защита на птиците.

Това е осмото издание на образователната кампания, чиято цел е да включи повече хора в наблюдаването и проследяването на мигриращите птици. Тази година акцентът ще бъде върху работата с деца в училищата и извънкласните занимания.

Инициативата е международна и се координира от BirdLife International – глобална мрежа от природозащитни организации, представена в над 100 страни. В рамките на „Пролет на живо” хора от Европа и Африка проследяват пристигането на 5 добре познати и често срещани мигриращи птици – бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд. Участниците от различни краища на света следят настъпващата пролет и записват своите наблюдения на www.springalive.net.

Добрата новина е, че въпреки нестабилното време, пролетта е близо. Доказателство за това е фактът, че вече имаме първите наблюдения на птици, които се връщат от зимните си квартири в Африка. На 26 февруари е бил забелязан бял щъркел в с. Манастир край Провадия, а на 27 февруари – два черни щъркела в района на Ямбол.

„За повечето деца участието в „Пролет на живо” е първия им контакт с птиците и възможност да наблюдават и научат повече за тях”, коментира Анна Станева, координатор на кампанията за България. „Наблюдението на мигриращите между Европа и Африка птици дава уникална възможност да осъзнаем, че птиците пресичат много граници по време на тяхното пътуване и се сблъскват с множество препятствия, създадени от човека, като сблъсъци с електропреносната мрежа, намаляване на местообитанията им или лова на птици”.

По време на целия сезон на „Пролет на живо“ ще бъдат организирани различни събития, съчетаващи забавление с обучение, като излети сред природата, информация за птиците и фотоконкурс. Това прави кампанията подходяща за широка публика: децата, техните семейства, учители и любителите на птиците. Всеки участник в „Пролет на живо“ е поканен да се забавлява с игрите и „Пролетния блог” на интернет сайта на инициативата. Има и специална рубрика за учители, от която може да се изтеглят уроци и материали за миграцията на птиците.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...