Начало / Общество / Баба Марта бързала, мартенички вързала

Баба Марта бързала, мартенички вързала

Баба Марта посрещаме днес – символ на пролетта, носеща пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Според преданието Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

Преди изгрев слънце на 1 март най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите.

Легендата за произхода на мартеничките го свързва с идването на основоположника на Българската държава – хан Аспарух, по тези земи. Според преданието, той имал сестра на име Хуба, която била пленена от хазарите. За да я освободи от плен, Аспарух първо трябвало да намери свободна земя, на която да заведе хората си и да организира държавата си. Той се уговорил със сестра си, че в момента, в който намери подходящо място, ще й прати вест по гълъб с вързан на крака бял конец. Не след дълго той изпратил вест на Хуба, но по пътя гълъбът бил ранен и белият конец се напоил от кръвта му. Все пак вестта дошла и девойката успяла да избяга при брат си.

Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата зона. Бялата вълна предвещавала дълъг живот. Червеното е женското начало, здравето, то е знак на кръвта, зачеването и раждането. Червеният цвят в бита на народа е средство за предпазване от болести, за здраве и сила. Мартеничките са своеобразен амулет срещу злите сили и окичването е магически ритуален акт.

Те се носят докато видите първия щъркел или първото напъпило дръвче, на което се завързва. Има едно правило – мартеничката никога не се хвърля, защото се вярва, че ако човек го направи, то той си изхвърля и късмета. Когато свалите мартеничката, я сложете под голям камък. След девет дни проверете под камъка какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкова придобивки ще получите през годината. Други я хвърлят в реката, за да им върви по вода.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...