Акценти
Начало / Общество / Първомартенски дървета разцъфнаха в плевенско училище

Първомартенски дървета разцъфнаха в плевенско училище

Окичени с оригинални мартенички осъмнаха дървета в двора на плевенското НУ „Христо Ботев”. Мартеничките са дело на малчуганите от училището и са направени от тях с много любов и желание в часовете по „Домашен бит и техника”. Студентите от Педагогически колеж към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които са на държавна практика в училището, помогнаха на децата в закичването на дървото.

Малчуганите и преподавателите им са вдъхновени от идеята да дарят усмивка и настроение, а идеята им е с първомартенските дървета да пожелаят здраве и дълголетие на родители и близки. Белите и червените цветове ще красят дървото до края на месец март.

В навечерието на 1 март в украсяването се включи и самата Баба Марта. Тя пристигна във  втори „б“ клас, където учениците и техните баби, дядовци, майки и татковци празнуваха заедно. Те участват  в инициативата на Регионалния инспекторат по образование Плевен „Дни на толерантност, преодоляване на разликата между поколенията”.

Бабите на Волен и Стелян разказаха как са празнували този празник в детството си, как техните баби се изработвали мартениците само от вълна, как са ги закичвали край рекичката на селото, как са брали букети от първите пролетни цветя по поляните. Споделиха, че празникът на Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Баба Марта попита децата защо на този ден си връзваме мартенички. Те разказаха легендите за Аспарух, за младата пастирка, поздравиха я с много стихове. Неуморната старица пък закичи всяко дете с мартеница с пожелание за здраве, дълъг живот и изобилие.

И както всеки български празник, и този завърши с кръшно българско хоро в чудесното изпълнение на Баба Марта и всички второкласници.

Честита Баба Марта!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...