Акценти
Начало / Здравеопазване / Да подадем ръка на Марти и Мими – Марти се бори с рака, а Мими с рядкото заболяване синдактилия

Да подадем ръка на Марти и Мими – Марти се бори с рака, а Мими с рядкото заболяване синдактилия

На 10 април, в зала „Катя Попова” от 18 часа ще започне благотворителния концерт „Да помогнем за по-добро бъдеще!”, който се организира в помощ на две деца – 6-годишната Мария и 4-годишния Марти. Инициатори на концерта са родителите на двете деца, които имат нужда от финансова помощ, за да продължат лечението им.

6-годишната Мария, която тази есен ще бъде първокласничка,  страда от синдактилия /вродено срастване на пръстите/ на двете ръчички. На лявата ръчичка има три сраснали пръстчета, а на дясната – две. Досега момиченцето е претърпяло четири операции, с които са разделени пръстчетата. Сега предстои пръстчетата да бъдат удължени и да продължат операциите за разделянето им, тъй като с израстването на детето срастването продължава, разказа майката на Мария – Тереза Боднараш. По думите на лекарите до навършване на 18-годишна възраст на Мария всяка година ще продължи да се прави по една операция.  През месец май момиченцето е на преглед в София, за да бъде насрочена поредната, най-вероятно през юни или юли, за да може да се възстанови до началото на учебната година. Пред детето предстои и още едно изпитание – поставяне на специални апаратчета, за удължаване на засегнатите пръстчетата, на които липсва една или две от фалангите. Цената на едно апаратче е 400 лв., а на нас ще са ни необходими общо 5 – две за дясната ръка  и три за лявата, обясни Тереза. Отделно за всяка операция в София те заплащат по 400 лв., в които влиза избор на екип, престой на придружител в болницата, пътни разходи.

Докато родителите й се чудят откъде да намерят пари, за да продължат лечението й, Мария ходи на детска градина и вече се учи да пише. Мария е малък боец и се справя успешно, радва се майка й. Но не крие, че често момиченцето се прибира разстроено, заради любопитството и понякога жестокостта на другите деца. Все по-често ме пита, защо е различна и защо се е случило това с нея, разказва майката. Въпроси, на които е трудно да дадеш отговор. И отговор, от който много боли.

Малкият Мартин все още не задава такива въпроси, но вече е разбрал, че всяко пътуване до София за него е свързано с много болка. Всяка седмица той ходи на химиотерапия, с която лекарите се борят да няма разсейки от коварния рак, тръгнал от бъбрека на момченцето. Всичко започнало през юни миналата година, когато Марти започнал да се оплаква от силни болки в коремчето и в Клиниката по детски болести в Плевен поставили страшната диагноза. За да са сигурни, изпратили детето за изследване в София. Първоначално отхвърлиха диагнозата, но Марти продължи да не се чувства добре и след още няколко ходения до София диагнозата беше потвърдена, разказа Ивелина Генчева, майка на малкия Марти.  Този път лекарите са категорични, че засегнатият бъбрек трябва да бъде отстранен. Операцията е извършена на 13 септември миналата година.  След тест се оказва, че туморът е злокачествен и трябва да се започне химиотерапия, за да се предотвратят разсейки. Единият от медикаментите за химиотерапията се осигурява от Здравната каса, но вторият родителите са принудени да купуват сами от чужбина. Допълнително за всяко ходене до София и за престоят там им трябват най-малко по 500 лв.

Химиотерапията е започнала през октомври миналата година и ще продължи до юни тази година. Всяка седмица по схема се извършват вливанията, като една седмица са три дни, а следващата – един ден.  От химиотерапията Марти се чувства отпаднал, отслабнал е, а опадалата косичка отдавна не е проблем за него. Заради честите отсъствия Ивелина е останала без работа. Работила е като шивачка и няколко пъти се е опитвала да започне работа, но й отказват назначаване, заради ангажиментите около Марти.

Когато открили заболяването на Марти през миналата година, Ивелина и Тереза, които се сближили много покрай общите неволи, направили страничка във Фейсбук „Помогнете на Мартин”. Много добри хора откликнали на призива за помощ и вече в разкритата банкова сметка са събрани 18 000 лв. Но те могат да се използват само за лечение.

А родителите имат нужда от помощ да покрият разходите по пътуванията до София, а също и за налагащите се платени прегледи при специалист. Ивелина е благодарна, че вече два пъти получава помощ по 1 000 лв. от Общината след решение на Общинския съвет.

А сега ще ползват безплатно зала „Катя Попова” за благотворителния концерт.

На входа ще бъде поставена касичка, в която всеки може да пусне своята парична помощ. Събраната сума ще бъде поделена поравно между двете деца.

В концерта ще участват ансамбъл „Нашенчета”, студио за модерен балет и хип -хоп „Венда”, Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”, спортен клуб по художествена гимнастика „Елегант”, Георги Чапанов – китара, деца от детските градини „Щурче” и „Слънце”, Петя Габрова „By your side”, LilM, D-ZastA, Lexy -от Сливен и Бургас.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...