Акценти
Начало / Любопитно / Да омесиш козунак? Ето няколко трика и изпитани рецепти

Да омесиш козунак? Ето няколко трика и изпитани рецепти

козунак с ракияНесъмнено Великденската трапеза няма да е същата, ако на нея не присъства козунак. Сладкият обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден, символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Именно за това той неизменно присъства в обредите, свързани с празника. Истинско предизвикателство, обаче, може да се окаже неговото приготвяне. Рецептите за козунак на конци са многобройни, но не винаги крайният резултат е очакваният и често той се оказва несполучлив.

Затова предлагаме три изпитани рецепти, които са подходящи дори за начинаещи в месенето. Истината е, че има няколко малки тайни, които в повечето случай никой няма да ви каже. От името на непрофесионалисти в приготвянето на козунаци, но пък със сравнително сполучливи опити, смеем да твърдим, че с тяхна помощ, резултатите ще са добри. За да втаса хубаво един козунак, е добре маята за него да се подхрани предварително. Това може да стане по два начина: маята се слага в подсладено и затоплено прясно мляко и се оставя така, докато шупне или се обърква само със супена лъжица захар и се оставя за няколко минути. Друг важен фактор за пухкав и мек козунак, е самото втасване. Помещението, в което ще втаса тестото, трябва да бъде топло, а самото тесто трябва да втаса поне два–три пъти, между които се намесва. Удрянето му в плота или масата също ще допринесе за подобряването на вкусовите му качества, тъй като така се отделя глутенът. Не случайно възрастните жени казват, че тестото трябва да се удари поне 100 пъти в масата, за да стане хубаво. Накрая, но не на последно място, от голямо значение е и мазнината, било тя олио, мас или масло. Нейното поставяне в процеса на намесване между втасванията спомага за образуването на конците в козунака и несъмнено прави сладкия хляб по-пръхкав.

Ето и трите рецепти, с които всички начинаещи в месенето, могат да се пробват да приготвят козунак:

Класически домашен козунак

Необходими продукти:

1 кг. пресято брашно, 6 яйца + 1 жълтък за намазване, 1 ванилия, 300 гр. захар, 250 мл. олио, 250 мл. прясно мляко, 1 кубче мая и около шепа стафиди

Начин на приготвяне:

Към пресятото брашно прибавяме прясното мляко с разтвореното в него ½ кубче мая. Добавяме и олиото, като част от него оставяме за месенето, стафидите, ванилията и захарта и започваме да месим дълго и енергично. Яйцата, с около шепа брашно, и останала та мая се объркват и се прибавят към другото тесто, като при намесването се полива по малко олио. Меси се отново дълго, като от време на време тестото се удря в масата. Омесеното тесто се оставя на топло за около час и половина да втаса. След това се замесва отново  и се маже с олио. Оформя се по желание и отново се оставя да втаса, след което се маже с жълтък и прясно мляко и се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна под 180 градуса.

Домашен козунак с ракия

Необходими продукти:

1 кг. пресято брашно, 6 яйца, 200 гр. масло – разтопено, 300 гр. захар, 1 кубче мая, 250 мл. прясно мляко – домашно, настъргана кора от  един лимон, 2 ванилии, 1 с. л. ракия, щипка сол, по желание се слагат стафиди, локум и ядки.

Начин на приготвяне:

Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В леко затопленото мляко се слага маята, 1 с. л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това в брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, млякото с маята и щипка сол. Като се поомеси тестото, постепенно се сипва от разтопеното масло и се продължава месенето. Като се омеси много хубаво тестото, се слага в дълбок съд и се оставя да втаса, докато удвои обема си. На този етап могат да се добавят ядките, стафидите и локумът. После се оформя по желание, като е най-добре тестото да се раздели за няколко козунака, за де се изпекат равномерно. Така се оставя отново да втасва. Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко, след което се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна под 180 градуса.

Икономичен козунак

Необходими продукти:

700 гр. пресято брашно, 1 яйце + жълтък, 65 гр. масло, 1 щипка сол, 150 гр. захар, 200 гр. прясно мляко, кубче мая

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в 4 с.л. затоплено мляко. Разбъркваме брашното захарта и солта и в сухата смес се прави кладенче. В него се налива млякото, добавяме яйцето и разтворената мая. Месим тестото, докато не започне да се отделя от стените на купата и след това се оставя да втаса за един час. След това отново се омесва тестото, като към него се добавя разтопеното масло. Оформя се по желание и се остава отново да втаса, докато удвои обема си. Намазва се с разбития жълтък и малко прясно мляко и се пече в умерена фурна.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...