Начало / Здравеопазване / Даниела Кермова, психолог в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен : Как да направим за децата плавен прехода  от безгрижните игри към училищния режим

Даниела Кермова, психолог в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен : Как да направим за децата плавен прехода  от безгрижните игри към училищния режим

Лятната ваканция е към своя край. Предстои началото на новата учебна година.  Как да направим плавен прехода от безгрижните игри към далеч по-строго фиксирания училищен режим – съвети на Даниела Кермова – психолог в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен.

Предстоящата смяна на дейностите, правилата, ролите, режима е стресов момент за децата. За да се избегне силния стрес е необходимо родителите да подготвят стъпка по стъпка прехода от ваканцията към училищното ежедневие. Препоръчва се тази подготовка да започне поне две седмици преди началото на учебната година. В какво се изразява тя?  Поставяне на акцент върху позитивите на  училищния живот, срещите с приятели и съученици и осигуряване на дневен режим, близък до този през учебно време.

Регламентирано ставане. Определете време за ставане и стриктно съблюдавайте за неговото спазване. Нека часът да е така подбран, че детето да има възможност спокойно да се справи със сутрешните ангажименти. След седмица-две детето ще свикне с тази промяна.  Регламентирано време за игра и почивка.  Определете времето от деня, в което детето може да играе с приятели. Важно е играта да има начало и край. Не се поддавайте на „Още малко!“, защото това прави по-труден прехода към училищния режим.

Включете в дневния режим занимания за самоподготовка и  образователни игри. Добре е детето да свиква с идеята, че винаги може да учи, не само в училище.

Режим на хранене. Нека храненето да е в определени часове и в подходящо количество.

Време за лягане. Следете и напомняйте за времето за лягане. То гарантира и ставането навреме.

Осигуряването на плавен преход от ваканционния към училищния режим изисква усилия от страна на родителите, но гарантира по-малко стрес  за децата и по-малко нерви за родителите след началото на учебната година.

С пожелания за успех на родители и ученици и успешна учебна година!

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...