Акценти
Начало / Общество / Данаил Вълов: Политически и икономически интереси стоят зад атаката срещу мен

Данаил Вълов: Политически и икономически интереси стоят зад атаката срещу мен

Отстраненият от длъжност кмет на Червен бряг инж. Данаил Вълов днес даде пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен по повод случващото се около него. Той уточни, че дава пресконференцията в качеството си на частно лице и изявлението му по никакъв начин не ангажира ръководството на Община Червен бряг.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на Червен бряг

Вълов категорично заяви, че проверките не го притесняват, но е притеснен от сроковете, в които ще бъдат извършвани те. Той обясни, че зад атаката срещу себе си вижда политически и икономически причини.  Политическите причини са свързани с предстоящите местни избори и по думите му, политическите сили, представени на национално ниво, са притеснени, че община Червен бряг се управлява от екип, който не е обвързан с тях. Зад икономическите причини той вижда апетитите към изпълняваните проекти за над 42 млн. лв. в общината. „Искам да кажа на опонентите си, че основният въпрос не е дали Вълов е безгрешен, а как се управлява общината. Защото след първия ни мандат от 2011-2015 бяхме в същата ситуация. По-добре е общината да се управлява от хора, които знаят и могат, а не са само красиви и богати. Аз лично съм спокоен. Дебатът ще е остър, изборите ще бъдат законни, но няма да бъдат коректни. Жителите ще решат кой е достойният да управлява общината . Не се притеснявам от преценката им”, заяви инж. Вълов.

Найден Зеленогорски: Кметът на Червен бряг е жертва на брутална  разправа с политическия опонент

Главният прокурор да се произнесе по случая Червен бряг, ще настояват от ПП АБВ

За себе си каза, че още не е решил дали ще се кандидатира на предстоящите местни избори, но не означава, че екипът му няма да участва, независимо с кой водач. Затова се обърна с молба към проверяващите го органи по-бързо да приключат проверката и, ако има повод, да му повдигнат обвинение. Възможното наказание, ако му бъде повдигнато обвинение, е до 5 години лишаване от свобода.

Вълов беше категоричен, че работата в общинската администрация в Червен бряг върви както трябва, въпреки неговото отстраняване. „Екипът си е на мястото. Надявам се, че няма да се прави повторен опит да се въздейства върху него”, каза той и уточни, че правомощията му на кмет не са отнети.

Заяви също, че след приключване на проверките той и петимата общински служители, които бяха заведени под полицейски конвой, за да бъдат разпитани като свидетели в полицейското управление в Червен бряг, ще си потърсят правата по съответния ред.

Вергиния Братанова, която със заповед на Вълов от 8 април е временно изпълняващ длъжността кмет на Червен бряг, смята за показателно, че се атакуват проекти, които са социално значими – изхранване на социално слаби хора и ремонти в училища. „Хората трябва да разберат, че това, което се прави с тези сигнали, проверки, спиране на финансиране и забавяне на проектите, не вреди на кмета и на ръководството на Общината, а вреди на самите жители”, подчерта Братанова. Тя обясни, че може да се наложи да бъде прекратена изцяло услугата „Топъл обяд” поради спиране на финансирането докато текат проверките. От тази услуга се възползват 600 човека в общината.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...