Акценти
Начало / Здравеопазване / Дамски клуб организира безплатни прегледи за гръбначни изкривявания в плевенските училища

Дамски клуб организира безплатни прегледи за гръбначни изкривявания в плевенските училища

rotari-dami_7

Дамски клуб Inner Wheel – Плевен, съвместно с Община Плевен ще изготви график за безплатни прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 1 до 4 клас във всички плевенски училища. Това съобщи д-р Нина Червенкова – специалист по спортна медицина, секретар и елект-президент на Inner Wheel – клуб Плевен.

Идеята за тази инициатива е резултат от извършените през тази учебна година  прегледи за гръбначни изкривявания и затлъстяване на учениците от ОУ „Д-Р Петър Берон” в Плевен. Прегледахме 174 деца и съм потресена от реултатите, коментира д-р Червенкова. С тежка сколиоза са три деца, които до този момент изобщо не са били диагностицирани.  Шест от децата са били с първа към втора степен на гръбначно изкривяване, а с неправилна стойка – 70 от прегледаните ученици. Според д-р Червенкова основна причина за тези гръбначни изменения е неправилното седене на чиновете и намалената двигателна активност на децата.

По тоношение на затлъстяването резултатите също са обезпокояващи, заради високия процент на деца с наднормено тегло, посочи д-р Червенкова.

Затова основна задача на Дамския клуб е да предизвика интерес у децата към активно движение и спортна дейност. За съжаление много от учениците коментираха пред нас, че предпочитат да седят пред компютъра, вместо да се занимават със спорт, сподели д-р Червенкова.

През новата учебна година дамите от Inner Wheel – Плевен са предвидили и срещи с по-големи ученици. Темите на тези срещи ще са свързани с друг сериозен проблем сред младите – наркоманиите, обясни проф. Снежана Тишева, вицепрезидент на Inner Wheel – България.

Дамски клуб Inner Wheel е структура към Ротари клуб. Плевенският клуб съществува от 8 години и в него членуват 13 дами, обединени от идеята за благотворителност и подпомагане на нуждаещи се социални групи, а също за оказване на подкрепа на млади таланти.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...