Акценти
Начало / Култура / Дами организираха благотворителна изложба за деца в неравностойно положение

Дами организираха благотворителна изложба за деца в неравностойно положение

Любопитна изложба под мотото „Полет във времето” беше открита на втория етаж в Макси център – Плевен. Тя представя дамски тоалети и аксесоари от миналия век. Експонатите са разделени в три секции – от 1900 г. до 1959 г., от 1960 до 1979 г. и от 1980 г. до края на века. Има и още една секция, в която са подредени ученически униформи – синя ученическа престилка, униформа на чавдарче и на пионерче, както и социалистическа пропагандна литература.

Подредената със завидна вещина и вкус изложба е дело на дамите от клуб „Огледало” в Плевен, които представят изложбата с благотворителна цел. Идеята е да се съберат средства за децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен.

„Това е поредна благотворителна инициатива, която организираме за децата в този Център. Сега целта ни е да съберем средства, за да заминат на зелено училище”, разказа Соня Спирова, съпредседател на дамски клуб „Огледало”.

За целта повечето от показаните тоалети се продават. Любопитното е, че всеки един от тях е придружен от истинска история. Могат да се видят абитуриентска рокля от 1981 г. от село Искър, елегантна плюшена рокля на кръстница от 1960 г. Платът за ушиването на роклята е доставен от Европа и за времето си е била много екстравагантна, обясни Соня Спирова, разкривайки, че това е рокля на нейната баба. Сред експонатите е и булчинска рокля на Тотка, чиято сватба е била на 28 ноември 1971 г. в село Брест. Жената е предоставила и тоалетът, с който е била на абитуриентския си бал, който звучи актуално дори и днес.

Атмосферата се допълва от много фотографии, запечатали как е изглеждал Плевен и селищата около него през миналото столотие. Любопитство предизвикват стари броеве на списание „Жената днес”, редом с които стоят и стари банкноти, отдавна излезли от обращение.

Децата също са се постарали, за да допринесат за благородната кауза, изработвайки малки подаръчета. Всеки дарител, получи за спомен такова подаръче.

Центърът за настаняване от семеен тип, съществува от две години. В него са настанени 12 деца, лишени от родителски грижи, на възраст от 6 до 16 години. Всички деца, настанени в Центъра са дошли от дом „Детелина”. Вече има и няколко осиновени и такива, настанени в приемни семейства.

„Много сме благодарни на дамите от клуб „Огледало”, които през тези две години много ни помагат и винаги са близо до нас, сподели директорката на Центъра Дилайла Славейкова. – През месец ноември миналата година те организираха благотворителен коктейл, на който бяха събрани средства за ботушки на децата. Пак с тяхна помощ миналото лято децата бяха на лагер. Надяваме се и тази тяхна инициатива да е успешна, за да зарадваме отново децата”, допълни директорката.

При откриването на изложбата момичетата и момчетата от Центъра за настанавяне от семеен тип поздравиха дамите и гостите със специално подготвена програма, в която показаха талант на певци и танцьори.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...