Акценти
Начало / Култура / Група „ОМ” ще зарадва плевенската публика в Арт центъра

Група „ОМ” ще зарадва плевенската публика в Арт центъра

група ом афишИ тази година Арт център Плевен ще зарадва музикалните фенове с концерт на група „ОМ“. Музикантите от групата ще свирят пред плевенската публика на 8 май от 19.00 часа.

Група „ОМ“ е създадена от музиканта Николай Иванов през 1991 г. с идеята да изпълнява синтетична музика с елементи от етно, джаз, ню-ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. С „ОМ” Николай Иванов реализира в музикална форма философията си за синтез на Изтока и Запада и глобалната „етнологизация” на изкуството днес. Групата използва инструменти от Балканската традиция – тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, от Изтока-ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др. като ги смесват с китара, пиано, ел. бас, електронни инструменти и компютърен програминг.

„ОМ” са свирили на всички български фестивали, концертирали са в повечето европейски страни, Далечния изток – Индия, Китай, Непал и Африка. През 1996 година заедно с трима български музиканти „ОМ” осъществяват най-високия концерт в света – Калапатар, 5345м под Еверест, регистриран в Гинес.

Групата има записана музика за 40 документални и игрални филми, с която е печелила награди от престижни фестивали в цял свят.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...