Акценти
Начало / Общество / Гросмайстор от световна величина ще е звездата на шахматен празник в Плевен

Гросмайстор от световна величина ще е звездата на шахматен празник в Плевен

Шахматен празник с участието на млади шахматисти от Плевен и Москва ще се проведе в града ни през месец септември. Специален гост за спортното събитие ще бъде гросмайстор от световна величина, чието име засега се запазва като изненада. Проявата е част от инициативите, които се организират по идея на правителството на Москва в три града на страната – Плевен, Варна и София, за отбелязване на 140 години от Освобождението.

Поканата Плевен да се включи в инициативата кметът Георг Спартански е получил по време на работна среща със 7-членна група от правителството на Москва, провела се преди дни в София.

Идеята е в края на месец септември  да бъдат проведени културни и спортни мероприятия с участието на делегации от Москва, с които да се отбележи юбилейната годишнина. Както и да се проведат тематични дискусии, свързани с културно-историческото наследство, икономика и други интересни теми за двете страни, каза Георг Спартански.

По негово предложение в културните прояви ще се включат и колективи от Плевен – Общински хор „Гена Димитрова”, хор „Звъника”, Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”, за да се получи един истински културен празник. На срещата е обсъдено също евентуално участие на Регионална библиотека „Христо Смирненски” във форум на библиотеките, който ще се проведе в София.

В зала „Плевен”  ще бъде организиран дискусионен форум, свързан с културно-историческото наследство, културния и поклонническия туризъм.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...