Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипът настъпва със затоплянето

Грипът настъпва със затоплянето

болен от грип

Празниците и последвалата ги мразовита седмица стопираха разпространението на грипните вируси. Със затоплянето от днес лекарите очакват вирусите да се размножат.

Пикът на грипа пък вероятно ще е към края на януари, съобщи бТВ.

Но пред лекарските кабинети вече започна да се пълни с болни. Внезапно начало, висока температура, болки по тялото и в очите, суха кашлица, това са симптомите на грип, предупреждават лекарите. Техният съвет е при такива симптоми да  се остане вкъщи поне за два-три дни. Освен избягване на евентуални усложнения от грипа, така се ограничава разпространението на заразата. „Болният няколко дни преди да се разболее и първите 2-3 дни от болестта е най-ефективен разпространител на заразата”, предупреди главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

Тази година най-масово се очаква да поразят щамовете H3N2 Texas, калифорнийският и свинският грип.

Усложненията, които най-често носи грипът са пневмония, отит, а при възрастните и сърдечно-съдови заболявания.

За да не се стига дотам, задължително е да се посети лекар и да се следват напътствията му. В къщи пийте повече чай, яжте пловоде и приемайте витамини.

Силно противогрипно действие има пчелният прополис. Затова в сезона на настинките, вирусите и грипните епидемии е добре да се приемат всеки ден капки от прополисова тинктура, разтворени във вода за подсилване на имунитета.

Проучвания показват благотворното действие на прополиса и при остър бронхит и синузит при възрастни. При деца под 12 годишна възраст, приемали превантивно прополис, инфекциите на дихателните пътища са намалени до 55%, като дните с температура също намаляват.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...