Акценти
Начало / Спорт / Град Левски отново е в календара на Федерацията по мотоциклетизъм

Град Левски отново е в календара на Федерацията по мотоциклетизъм

След 4-годишно прекъсване град Левски и мотополигон „Козар Белене” отново бяха домакини на републикански шампионат по мотокрос. Състезанието беше първото за пилотите в дисциплината МХАТВ за сезон 2013 в България, уточняват от пресцентъра на Община Левски.

Откриването не започна по традиционния начин, а с едноминутно мълчание в памет на Добромир Добрев, който загина на 19 май след тежко падане по време на третия етап от Европейския шампионат по мото крос в Зарнещи, Румъния. Едва на 22 години, Добромир беше сред най-добрите български състезатели. През 2007 год. става републикански шампион в клас МХ Джуниър 125 сс. Следват поредица от успешни представяния в републиканския и балканския шампионат. През 2012 год. младият талант на „Моторейсинг Симитли” спечели среброто в Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм.

Сред гостите на „Grand prix Levski” беше Албена Кръстева, Стефан Кръстев и Кристиян Добрев, семейството на Дени, приятелката му и много близки негови приятели, президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и вицепрезидентът – заслужилият майстор Димитър Рангелов.

От името на всички отдадени на мотоциклетизма Богдан Николов връчи на Кристиян Добрев купа за Дени с послание „Първо място в сърцата ни завинаги”. Приятелката на Дени, Славина, връчи паметна купа на българската федерация по мотоциклетизъм на Богдан Николов от името на всичките му приятели.

Кметът на Община Левски Любка Александрова изказа съболезнования от свое име и от името на всички жители на общината на семейството на младия състезател. „Всички бихме предпочели днес Дени да е тук и да се състезава. С много смесени чувства откривам днешното състезание, защото вместо да е тук сред съотборниците си, Дени ни гледа от небето. През последните два месеца ние възстановихме мотополигон „Козар Белене”, за да запазим традицията. Преди пет години тук беше последното състезание. Положителен е факта, че край с. Козар Белене отново мирише на бензин. Благодаря Ви, че сте сред нас и нека най-добрите спечелят”, каза още Любка Александрова.

Мотополигонът „Козар Белене” е построен през 2007 год. като на него са проведени две официални състезания от календара на БФМ в дисциплината мото крос. Съоръжението е снабдено с автоматична поливна система, а състезателното трасе е възстановено по последните изисквания.

Най-младата надежда, 11-годишният Виктор Касабов, се състезава с номер 13 в първи кръг, клас до 65 кубика . Едва 7-годишен, Виктор се качва на мотора, вървейки по стъпките на вече известните състезатели от Левски Александър Георгиев и Николай Атанасов. Виктор е участвал е в над 100 състезания до този момент, сред които са такива в Севлиево и в Долна Митрополия.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...