Акценти
Начало / Общество / Горещниците идват с температури над 40 градуса

Горещниците идват с температури над 40 градуса

Според народния календар дните 15, 16 и 17 юли се наричат Горещници.  Горещниците се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. В Северна България дните са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя. Тези дни се почитат основно от хора, които работят с огън – ковачи, хлебари, калайджии.

По тези дни се гадае какво ще е времето през първите три месеца на следващата година. Ако 15 юли е горещ, януари ще е мек. Ако е хладен – януари ще е суров.

Астрономическите  Горещници обаче са на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него. Според метеоролозите не е правилно е да се счита, че със смяната на календара най-горещите дни се преместват, тъй като в края на юли средноденонощните температури достигат най-високите си годишни стойности и това не е обвързано с религиозните празници.

Тази година юли ще покаже характер точно между датите за горещниците в народния календар и астрономическия. Още от днес градусите тръгват нагоре, като едновременно с това идва по-продължителен сух и горещ период. Тази събота и неделя се очакват доста екстремни високи температури, като за района на Плевен живакът може да отбележи 40 градуса. Най-горещо се очаква да бъде на 21 и 22 юли, когато прогнозата е за 44-градусови жеги.

Ще припомним, че абсолютният максимум за месец юли в района на Плевен е 43 градуса, достигнат през 1985 г.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...