Акценти
Начало / Култура / „Гонг и тишина“ на Христина Комаревска представят на юбилейна вечер

„Гонг и тишина“ на Христина Комаревска представят на юбилейна вечер

Плевенската поетеса Христина Комаревска ще представи новата си книга „Гонг и тишина“ на 24 март от 16:30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев“ на юбилейна вечер. Програмата включва и рецитал от предишни книги на авторката.

„Гонг и тишина – начало и край. Пита хляб и луна. Възторг и печал. Чекръкът на времето се върти неумолимо в една посока, кълбото се навива и развива, някъде нишката неочаквано се къса, другаде правим възелчета и … отново продължаваме. Няма насита за очите, макар релефът да е променлив, непосилен дори и пълен с капани. На високото изпитваме кислороден глад, на дълбоко – видимостта е присъща на малцина. Може би е и дарба, генетичен код, ДНК. Трудно се лекува кесонната болест. Подлагаме сетивата си на изпитания, чували сме за „каменно” и „разбито” сърце. А знаците кой да ги разчете? Има ли Брайлова азбука и за тях?

Аз все опитвам. Жадна, боса и сляпа. Понякога чувам пърхането на пеперудено крилце и смеха на гугутка, кацнала на перваза.

И се надявам в краткия отрязък между блясък и мрак, да ме лъхне прозрение. Преди тетивата да се устреми в синята необят, да провидя и чуя втория гонг – край и начало, луна, пита хляб, печал и възторг…Тишина“, казва Христина Комаревска за най-новата си книга „Гонг и тишина“.

Редакторът на книгата Спаска Гацева споделя, че поетичният свят на Христина Комаревска е разпознаваем още от първите й ученически стихотворения. „А това е несъмнено един от верните белези на дарбата й. И досега вече четири десетилетия, нейният гонг не стихва, помъдрява, но колкото и понякога да си помечтава да чуе тишината, мисля, че няма как да се случи. Жадна, боса и сляпа – тя знае това. И продължава да пита дали Бог знае всичко за нейните истини. Които сама си ги е открила по пътя“, казва Гацева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...