Акценти
Начало / Общество / Глоба за полицай, блъснал дете на пешеходна пътека

Глоба за полицай, блъснал дете на пешеходна пътека

Младши полицейски инспектор беше осъден от Районен съд Плевен на 1 000 лв. глоба в полза на държавата и отнемане на шофьорската книжка за два месеца заради причинен от него пътен инцидент с дете. Злополуката е станала на 23 януари на пешеходна пътека в село Опанец.

35-годишният К. К. си купил автомобил същия ден и тръгнал да се прибира с него. Около 16.30 часа обвиняемият навлязъл в Опанец и се движел по улица „3-ти Март“ в посока към Долна Митрополия зад пътнически автобус. Шофьорът на автобуса наближил поставен „спящ полицай” и намалил скоростта, забелязал движещо се по десния тротоар момиченце, което наближило края на тротоара и като се спряло на бордюра, демонстрирало намерението си да пресече пътното платно. Така автобусният шофьор намалил скоростта си на движение за спиране и подал сигнал на детето да пресече. Тогава момиченцето стъпило върху пешеходната пътека и тичешком започнало да пресича платното. В това време движещият се зад автобуса К. К. решил да изпревари спрялото пред него превозно средство и продължил движението си със скорост около 20 – 30 км/ч. При последвалото сблъскване детето е изхвърчало на тревната площ на левия тротоар, счупен е левият му глезен. Обвиняемият е откарал 9-годишното момиченце първо до дома му, а когато майката се прибрала, ги е транспортирал до Плевен за оказване на необходимата специализирана помощ в медицинско заведение.

От заключението на вещото лице по делото по назначената съдебно-медицинска експертиза е видно, че вследствие на възникналото произшествие детето е с „травматично увреждане в областта на левия глезен, което е довело до трайно затруднение на движението на ляв долен крайник, което по същество представлява средна телесна повреда”. Назначената да установи механизма на възникналото произшествие автотехническа експертиза пък сочи, че водачът на лекия автомобил е имал техническа възможност да предотврати възникналото пътно­транспортно произшествие, ако не е предприел изпреварване на автобуса.

При преценка на всички доказателства по делото, съдът приема, че обвиняемият К. К. осъзнава обществено-опасния характер на своето деяние и съжалява за извършеното.

Смекчаващи отговорността обстоятелства се явяват доброто му процесуално поведение, направените самопризнания и проявеното разбиране за обществено-опасния характер на деянието. При съобразяване на обстоятелствата, „съдът намира, че на обвиняемия К. К. следва да бъде наложено наказание при баланс на отегчаващите и смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на 1 000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца”.

Решението може да се обжалва и протестира пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...