Акценти
Начало / Общество / Главният равин на Израел пристига в Никопол

Главният равин на Израел пристига в Никопол

Главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер и Негово превъзходителство посланика на Израел в България г-н Шуал Кемиса Раз ще открият паметна плоча в Никопол на името на великия равин раби Йосеф Каро. Събитието ще е на 27 ноември, уточнява координаторът по посрещането Албена Симеонова.

Йосеф Каро е една от най-колоритните личности, изиграли роля не само за развитието на националната, но и за развитието на световната история. Той е допринесъл за превръщането на Никопол в културен и религиозен център. В града Йосеф Каро открива университет – равинска школа, която става най-известния образователен център в Европа през XVI в. Тук той написва и своя колосален труд “Бет Йосеф”. Тази книга остава и до днес недостижима със своите енциклопедични знания, майсторството на тематиката, задълбочеността на изследването и острия критичен усет.

Общинският съвет в Никопол взе решение парка, където е бил еврейския университет, да бъде именуван “Йосеф Каро”.

Очаква се по поводи визитата следващата седмица, в Никопол да присъстват равини от цяла Европа, както и делегация от град Цфат (Израел), водена от кмета на града.

От 13,00 часа в сградата на общината ще бъде подписан Договор за сътрудничество и побратимяване между градовете Никопол и Цфат, където великият равин Йосеф Каро приключва земния си път.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...