Акценти
Начало / Култура / Героичният път на Девета пехотна плевенска дивизия представиха в изложба в РИМ – Плевен (снимки)

Героичният път на Девета пехотна плевенска дивизия представиха в изложба в РИМ – Плевен (снимки)

Изложба, представяща бойния път на Девета пехотна плевенска дивизия, бе открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Плевен. Поводът за експозицията е 100-годишнината от участието на България в Първата световна война. Тя бе официално открита от директора на музея Владимир Найденов и зам.-кметът на Плевен Дамянка Владимирова. „За мен е изключителна чест да представя една интересна и важна изложба, защото тя ни дава представа за героичния път на нашите деди, за техния подвиг в името на България”, каза директорът на музея в своето обръщение, след което припомни част от събитията от онези дни. Кратко приветствие отправи и Дамянка Владимирова от името на Община Плевен, след което изложбата бе официално открита.
Събралите се посетители имаха възможността да разгледат експозицията, която включва 150 материала – снимки, вещи и документи. Богатият снимков материал показва живота на войниците в окопите, в землянките, в минните галерии, в траншеите, които запазват живота им по време на героичните бойни действия на дивизията. Фотосите са запечатали пътищата, построени от войниците, за да бъдат съобщителните връзки бързи и ефективни, гълъбна станция, телеграфопощенска станция. В експозицията е експонирано и оръжие, използвано от нашите войници. Показани са пушки Манлихер, Щаер, Маузер. Бойните успехи на Дивизията са запечатани в кадри на свалени вражески аероплани и трофейно оръжие. Героизмът на воините е илюстриран и с орденски грамоти и ордени за храброст. Показано е и медицинското осигуряване на войната. Макети, участвали в конкурса за изграждане на паметник на загиналите герои от Девета дивизия, също са показани в изложбата. Той се е провел през 1936 г., като в него са участвали 52 проекта, но Първа премия не се присъжда и паметник не е построен.
Изложбата е подредена от Нели Дакова, Марио Милев и Петя Ангелова, към които директорът на музея изказа специални благодарности. Той благодари и на участниците от НД „Традиция”, които вдъхнаха реализъм на мероприятието.
Експозицията ще остане на разположение на плевенчани и гостите на града в Първа изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен до 30 ноември т. г.

Следваща Предишна
изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ

изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ

изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ

изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ
изложба РИМ
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...