Начало / Избори / Избори 2015 / Георг Спартански: Ще поискам от г-н Борисов да анализира резултатите от три секции в Буковлък

Георг Спартански: Ще поискам от г-н Борисов да анализира резултатите от три секции в Буковлък

Още при първата ми среща с Бойко Борисов лично ще му представя  изборните протоколи от няколко емблематични секции в село Буковлък и ще го помоля за неговия прочит и анализ на резултатите. Това заяви днес на първата си пресконференция след като спечели балотажа за кмет на Плевен Георг Спартански, издигнат от МК „Плевен може – Плевен побеждава”.

Той  цитира резултатите от 204,205 и 206  секция в Буковлък, които по думите му са показателни за купен вот. В секция 204 в ОУ „Св. Климент Охридски” – Буковлък – гласували 448 от тях 432 за проф. Стойков, 16 – за Спартански, тоест 96.43% в полза на Стойков, секция 206 – 684 гласували – от тях 669 гласа или 97.81% са за Стойков, 15 гласа или 2.19% за Спартански. В секция 205 от 089 гласували, подкрепата си за Стойков са дали 805, което е 99.51%, а за Спартански – 4 гласа. „И тези резултати в село Буковлък, в което няма дом, където да не съм бил част от съдбата му в качеството си на адвокат.  Явно хората имат по-голямо доверие на опонента ми, когото не са виждали освен на плакат, и това доверие достига драматичните севернокорейски проценти 99.51”, коментира Спартански.

В противовес той посочи резултатите от секциите в Плевен, където има около 5 500 гласа повече от опонента си. В жк „Дружба” Спартански побеждава с 56% срещу 44% за Стойков, в жк „Сторгозия” – 55% срещу 45%, Юнско въстание – 59% за Спартански срещу 41% за Стойков, в Мизия процентът в подкрепа на Спартански е още по-висок – 62% срещу 38% за Стойков.  „От общо 128 секции в Плевен само в 12 гласовете за опонента ми са повече и това са секции също  с пъстро по етнически състав население, уточни Спартански и добави, че това е категоричен отговор на въпроса кой с какви методи си е служил, за да извоюва изборна победа.

Той квалифицира като „дивашки политически бандитизъм” случилото се в плевенските села в деня на вота и в последните няколко дни преди това.

„На места избирателят  беше доведен до състояние на уплашено животно, защото в общината вървяха кавалкади от автомобили с орди от здрави момченца, които всяваха ужас сред хората”, каза Спартански. Той обави, че е получавал сигнали за сериозни заплахи към хора, че ще бъдат запалени или че ще им изчезнат децата. Изключително съм неудовлетворен от това как държавата изпълняваше ангажимента си към защитата на живота и здравето на хората, както за организацията и протичането на изборния процес, категоричен беше той и посочи, че имаме  институционален проблем. „Не може на всички  избори да си говорим, че не е гарантирано правото на свободно волеизявление, че съществуват масови дивашки и бандитски практики и след всеки нови избори да се убеждаваме, че нещата отиват на още по-зле”, каза той. Спартански даде за пример  фрапиращ случай от последните избори, когато техен застъпник е ударен по главата в изборната секция. Случаят е от близко до Плевен село. Цялата секция  е била обградена от стотици озверели хора, които са дърпали и блъскали застъпниците на Спартански. Затова от щаба решили да ги изведат от секцията, за да гарантират живота и безопасността им. „В същото време полицаите люпеха безучастно семки и не взеха никакво отношение”, обяви Спартански и акцентира, че „най-после на  плевенската общественост трябва да стане ясно защо седмица преди изборите беше сменено ръководството на полицията в Плевен” .

Спартански подчерта, че битката им в Плевен е била не срещу ГЕРБ и хората, които гласуват за ГЕРБ, а срещу определена групичка от хора, която си служи с нечистоплътни политически практики.

Той благодари на всички, които са го подкрепили и са направили ясен избор между политическата почтеност и политическия бандитизъм. Специално отбеляза подкрепата на левицата в Плевен, която е направила „драматичен избор“, показвайки, че е усвоила положителните европейски примери. „Оценявам всяка протегната ръка в критична ситуация, особено когато е протегната безкористно и в името на принципи“, изтъкна Спартански..

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...