Начало / На фокус / Георг Спартански: Руската армия освободи България, но свободата не ни е донесена на тепсия

Георг Спартански: Руската армия освободи България, но свободата не ни е донесена на тепсия

„Много политици, когато дойде Националният празник, се чудят по какъв начин да кажат кой и как ни е освободил. Ето, аз заставам пред вас и казвам – руската армия освободи България. Това е исторически факт и който спекулира с този факт не познава българската история”, тези думи от словото на кмета на Плевен Георг Спартански по повод днешния Национален празник бяха посрешнати с одобрителни ръкопляскания от събралите се стотици плевенчани на площада пред мавзолея костница, за да отдадат почит на загиналите за нашето освобождение.
Веднага след това Георг Спартански добави и друго, че „свободата на България, свободата на Плевен не ни е поднесена на тепсия”. „Не трябва да изпитваме вътрешни терзания, че някой ни е подарил свободата. За да дойде руската армия в България, костите в основите на тази свобода са положили стотици хиляди българи”, подчерта кметът.
В емоционалното си слово плевенският кмет се спря и на дискусиите под робство, под иго или под владичество сме били. „Търсят се термини, вглъбяваме се в себе си, обясняваме си неща, за които историците и хората на духа и перото отдавна са казали своята тежка дума. Патриархът на българската литература – Иван Вазов, е казал за паметниците на Плевен, издигнати от признателните българи, че са „Ерусалимите на българската признателност”, припомни Спартански. Той каза още, че е в ден като днешния е непродуктивно да терзаем душите си и от различните политически позиции да ръсим квалификации кой какъв фил е или фоб на съответната нация е. „Мисля, че всички ние трябва да бъдем българофили – да обичаме България и да не мразим никого. Защото истински свободните, истински демократичните, истински големите народи и нации не мразят никого. Омразата поражда омраза, омразата насажда недоверие, омразата не води напред, а връща назад”, изтъкна Георг Спартански и призова да гледаме напред в бъдещето и „да живеем в съгласие с всички наши съседи, да не насаждаме омраза и недоверие” . „Да бъдеш патриот означава да обичаш България и да работиш с всички за нейното проспериране, за да бъде осъществен идеалът на нашите революционери и възрожденци – да има България като достоен член на европейското семейство”, допълни той и направи препратка към днешните огромни предизвикателства пред България. „В тази конкретна историческа ситуация ние ще успеем, ще съхраним българския род, българската държавност, ако сме единни, ако загърбим различията, ако си подадем ръка и се обединим върху това България да я има и да я оставим на нашите деца просперираща, развита и благоденстваща”, каза кметът Георг Спартански.

Церемонията по отбелязване 138-та годишнина от Освобождението на България в Плевен се състоя на площад „Възраждане“ пред Мавзолея, издигнат в памет на загиналите за свободата на нашия град.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...