Акценти
Начало / Култура / Георг Спартански: Обединението на културни институти обслужва частни интереси на самопровъзгласили се за корифеи на културата в Плевен

Георг Спартански: Обединението на културни институти обслужва частни интереси на самопровъзгласили се за корифеи на културата в Плевен

Предложението на кмета на  Община Плевен за обединяване на Плевенска филхармония, хорова формация ”Гена  Димитрова” и Общинския духов оркестър е опит на общинската администрация да обслужи личните и частни интереси на една малка група от хора, които са се самотитулували, че са всичко за плевенската култура. Позицията ни  е твърдо против това обединение, което е с цел обслужване единствено на частните интереси на няколко човека. Парите са на плевенския данъкоплатец и с тях не могат да се разпореждат за лична изгода няколко човека, самопровъзгласили се за корифеи на културата в Плевен”. Така членът на Сдружение „Движение България на гражданите”  и общински съветник от БНД Георг Спартански коментира на пресконференция внесеното за обсъждане в Общинския съвет предложение за обединение на трите културни института под формата на организация със смесено участие  между Общината и Министерството на културата.

Според Спартански, от предложения за обсъждане текст, не става ясно какви са бъдещите намерения на управляващите  по отношение на тези институти.

Той припомни, че проблемът около Плевенска филхармония е с двугодишна давност и възникна след решение на финансовия министър Симеон Дянков  да бъдат „окастрени всички разходи, които –  според министъра, са непродуктивни и неефективни”. За да запази филхармонията, тогавашното общинско ръководство разкрива 28 щата към Общината, на които назначава съкратените от филхармонията. По-късно е подписан договор между Общината и Министерството на културата, който юридически регламентира отношенията. Този договор изтича на 31 декември тази година.

От „Движение България на гражданите” виждат два възможни варианта за решаване на проблема.  Първият е да се продължи досегашното статукво, като се преподпише договърт между Общината и Министерството на културата.

Вторият вариан, който Спартански определи като по-добрият, е Министерството на културата да възстанови щатните бройки на филхармонията, като Общината продължи да осигурява необходимите финансови средства за заплатите и осигуровките им.  А ако се счита, че филхармонията ще съществува по-добре обединена с хоровата формация, да бъдат разкрити необходимите бройки и  за хористи на същия принцип, добави Спартански. Това е моделът, по който Общината от дълги години работи с театъра, финансирайки процент от дейността му, като се запазва пълна автономия по отношение на административното ръководство и по отношение на репертоарния план. „Възстановяването на щата няма да доведе до нито една стотинка нов разход на държавата, щом ОбС е приел Общината да съфинансира дейността на тези културни институти”, подчерта Георг Спартански.

Той повдигна остро и въпроса за състава на Консултативния съвет по култура. Категоричното му мнение е, че в него нямат място нито членове на общинската  администрация, нито  членове на Общинския съвет. „Не може Консултативният съвет да изключва фигури, наложили се не само в плевенската култура, като акад. Светлин Русев, проф. Кирил Мескин, Христо Домусчиев, Георги Стойков, Пелин Пелинов, Кольо Попов. Културата не е Ивайло Атанасов, Максим Горанов и Любомир Дяковски. Не може те тримата да се олицетворяват с претенциознота название Съвет по културата. В този съвет трябва да участват знакови личности в областта на изобразителното, музикалното, танцовото  и сценичното изкуство, в областта на словото”, заяви Спартански.

Що се отнася до Общинския духов оркестър позицията на Сдружение „Движение България на гражданите“ е, че той трябва да продължи самостоятелното си съществуване.

На пресконференцията бяха цитирани писма от Съюза на българските музикални и танцови дейци и от директора на габровския камерен оркестър Иван Стоянов, в които се изказва несъгласие с решението за обединение на културните институти в града. Това ще доведе до нарушаване на автономността и творческия процес на всеки един от тези културни институти и не би довело да градивни резултати, се казва в писмата и се заявява категорично не подкрепяне на подобни действия.

Прочетете също:

„Зелена библиотека” отворят в село Победа

В разгара на лятото Народно читалище „Зора-1990“ в  село Победа открива мултифункционален читалищен парк „Зелена ...