Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: Не предвиждам промяна в размера на местните данъци

Георг Спартански: Не предвиждам промяна в размера на местните данъци

Не предвиждам промяна в размера на местните данъци и такси. Разчетите, които сме направили предните четири години, показват, че такава промяна не е наложителна. Това заяви днес кметът Георг Спартански пред журналисти.

Той коментира, че такава промяна не може да бъде правена инцидентно, а само след предварително обсъждане, разясняване на необходимостта и сондиране на общественото мнение. Той припомни, че в началото на първия  му мандат е променена таксата за битовите отпадъци, като увеличението е продиктувано от това, че новата администрация е заварила над 1 млн. 600 хил. лв. неразплатени към фирмите за почистването.

Спартански подчерта, че е необходим по-глобален поглед върху възможността  българските общини да се самофинансират. „Националното сдружение на общините има анализ и в разговор с централната власт да се постигне необходимия  компромис между очакванията на местните власти към централната власт и обратно. Аз виждам, че някои от очакванията на централната власт към местните власти също не са лишени от разумни аргументи”, коментира той.

Според него в момента не може да се говори за голяма финансова самостоятелност на  местните власти. Това е и причината за всеки по-голям проект общините да търсят финансиране по проекти или държавно целево субсидиране, тъй като повечето общини имат ограничена приходна база и не могат да си осигурят достатъчно местни приходи. „Затова трябва да има разумен баланс между местните данъци, които се определят с решение на местния парламент и децентрализацията, за която говорим”, подчерта Георг Спартански, имайки предвид очакванията на българските общини по-голям процент от данък общ доход и данък печалба на фирмите да остават в общините.  Той цитира данни, според които на 100 лв. събран данък в българската община остават 3 лв., а другите 97 лв. отиват централизирано.

„Тук не говорим изцяло за премахване на регулаторната функция на държавата, а говорим затова тези общини, които са в състояние да произвеждат повече приход от тези данъци, да не разчитат изцяло на държавната власт. А по правилата на солидарността, а с част от данъците, които отиват в централната власт, пак да бъдат подпомагани общините, които са с по-ограничени икономически ресурси. Ние не отричаме преразпределителната функция на държавата, но трябва да има по-справедливо и по-балансирано разпределение на данъците”, каза Георг Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...