Акценти
Начало / Политика / Георг Спартански: Необходимостта от Кодекс за местно управление е безспорен факт

Георг Спартански: Необходимостта от Кодекс за местно управление е безспорен факт

Създаване на Кодекс за местно самоуправление, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и възобновяване на дебата за финансовата децентрализация са трите основни пункта в програмата на „Движение България на гражданите” за местно самоуправление и регионално развитие. Това обяви на пресконференция  Георг Спартански, председател на опорния екип на сдружение „Движение България на гражданите” за Плевен.

„В момента местното самоуправление е зле както практически, така и законодателно. Има хаотичен сбор от над 50 закона, в които са разхвърляни правомощията и задълженията на местните власти в областта на местното самоуправление. Това затруднява работата, а без качествени основи няма как да се очакват добри резултати”, коментира Спартански, за когото необходимостта от създаване на Кодекс за местно самоуправление е безспорен факт.

Вторият много важен момент, който беше откроен, е подновяване на дебата за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление.  От „Движение България на гражданите” предлагат областните управители да бъдат избирани пряко от населението  и да бъдат създадени съвети за регионална политика. Въпрос на дебат е дали тези съвети ще повтарят административното делене на 28 региона или ще бъдат шест по подобие на регионите за планиране, обясни Георг Спартански.

По отношение на финансовата децентрализация от „Движение България на гражданите” са категорични, че този процес е напълно стопиран. „А финансовата децентрализация е важно условие за автономното съществуване на българските общини и за провеждане на автономна политика във всички сфери на обществения живот, които законодателството ни дава право да администрираме и ръководим”, заяви Спартански и  допълни, че в програмата си „Движение България на гражданите” залага да доведе докрай  процеса на децентрализация, защото „няма силна държава, ако нямаш достатъчно силна местна власт”.

Тъй като мнението на хората за нас е много важно, когато програмата ни за местно самоуправление бъде готова, тя ще бъде подложена на широка дискусия, обяви Георг Спартански.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...