Акценти
Начало / Общество / Историята с френските парашутисти край Коиловци стигна и до Общинския съвет

Историята с френските парашутисти край Коиловци стигна и до Общинския съвет

Общинският съветник от групата на БСП – Иван Дачев, е внесъл питане до кмета на Община Плевен във връзка с мистериозните френски парашутисти, приземили се през нощта на 16 октомври в землището на село Коиловци.

На заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе тази сряда, 7 ноември, кметът проф. д-р Димитър Стойков трябва да даде устен отговор на въпросите на общинския съветник.

„Според публикации в печатни и електронни медии и телевизионни излъчвания, населението на село Коиловци е силно притеснено и живее в страх след инцидента”, се посочва в питането на общинския съветник. Липсата на официална информация от компетентните органи пък  е причина за появяването на различни версии по случая, които допълнително всяват напрежение.

Иван Дачев очаква да получи отговор на въпроса с каква информация разполага кметът по случая, в качеството му на председател на Съвета по сигурност и отговарящ за опазването на обществения ред по силата на Закона за местното самоуправление. А също настоява да разбере предприети ли са или предстои да бъдат предприети мерки, които да гарантират сигурността на жителите на село Коиловци  и по този начин да бъде свалено напрежението сред хората там.

Ще припомним, че вечерта на въпросната дата в нива с люцерна край селото се приземиха двама парашутисти, чакани от черен джип с още трима мъже в него. Двама братя от Коиловци, стопани на нивата, и техен приятел набиха и простреляха четирима от непознатите, които отказали да се идентифицират. Вътрешният министър по-късно обясни, че чужденците са французи, любители на екстремните спортове, които скочили с парашут над Румъния. В тъмното се объркали и се приземили до Коиловци.

Депутатът от Коалиция за България – Румен Петков, вече внесе питане по случая до вътрешния министър и главния прокурор.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...