Акценти
Начало / Политика / Георг Спартански: Днес вероятно няма да се стигне до избор на главен прокурор

Георг Спартански: Днес вероятно няма да се стигне до избор на главен прокурор

Процедурата по избор на главен прокурор е специално създадена, в полза на един от кандидатите, който е фаворит на управляващата партия ГЕРБ и по-точно на нейния лидер – Бойко Борисов, заяви днес на пресконференция Георг Спартански изразявайки категоричната позиция на „Движение България на гражданите” против процедурата за избор на главен прокурор. Той подчерта, че тя е критикувана и от страна на Европейската комисия, чийто говорител Марк Грей заяви, че ще бъде внимателно наблюдаван изборът на главен прокурор.

Като юрист Спартански изрази мнение, че за пореден път се прави опит да бъде наложено чуждо за системата лице, което да изпълнява главни управляващи функции в прокуратурата. При цялото ми уважение към фаворита – съдия Цацаров, той е кандидатура, на която се създават незаслужени предимства, едно от които е въведеното електронно грасуване, заяви Георг Спартански.

Той изрази надежда, че въпреки опита вотът да бъде контролиран, днес няма да се стигне до избор на гравен прокурор – нито на първия тур, нито на балотажа. С тези три кандидатури ще приключи безславния опит на управляващите да моделират системата, каза Спартански, визирайки и скандала около избор на конституционен съдия.

Междувременно в София доброволци от „Движение България на гражданите” организираха пред ВСС куклен Магистратър.Трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и Искра Фидосова, председател на правната комисия, държаха кукли на конци с лицата на тримата кандидати

за главен прокурор. С този артистичен пърформанс доброволците атакуваха контролираното избиране на главен обвинител на държавата. Всичко това, според младежите, представлява един театър, който се разиграва пред българското общество с цел прикритие на политически назначения, корупция и злоупотреба с власт.
“Образът на Магистратър олицетворява скандалите около процедурата по избора и намесата на изпълнителната власт в съдебната чрез фаворизирането на определен кандидат. Който и да стане главен прокурор,нещата са ясни, че всичко преди това е предопределено”, обясни Жени Делева, организатор на акцията.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Коледарче

    АУУУУУ , ТОЗИ СПАРТАНСКИ КОЛКО Е ДАЛНОВИДЕН , ОТНОВО „ПОЗНА“ ! СМЯАААААААААААААААААХ !!!!!