Начало / Общество / Георг Спартанки: Не можем и не трябва да делим мъртвите, загинали за България

Георг Спартанки: Не можем и не трябва да делим мъртвите, загинали за България

Пред паметника символ на признателност – мавзолея „Св. Георги Победоносец”, плевенчани днес отбелязаха 144 години от Трети март. Паметният ритуал започна с приемането на строя от Началника на Гарнизон Плевен и Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и с издигане на българския трибагреник. Прозвуча на Химна на Република България , изпълнен от Градския духов оркестър под диригентската палка на Красимир Янкулов.

Панихида за загиналите край Плевен воини през Руско-турската война от 1877-78 г. отслужиха  свещеници от плевенските храмове.

 

Слово по повод годишнината произнесе кметът на Плевен Георг Спартански.  В него той припомни, че българският народ успява да запази своята вяра и език през петвековното робство, защото те са със здрава основа. „Ние създаваме азбука на славяните, която нашите мъдри царе разпространяват чрез писменото слово и книгите, създадени в книжовните ни школи. Нашите мъдри владетели са знаели, че във война може да победиш, но може и да загубиш. Но няма сила, която да изличи народностното съзнание, създадено с писменото слово, с буквите, с културата, с вярата”, подчерта Спартански.

Той изтъкна, че войниците на славянските народи, воювали за нашата свобода са изпълнили свой братски дълг към нас. „Това е един братски дълг, с който нашите братя от Изток – руснаци, украинци, беларуси, ни върнаха жеста за това, което са получили през вековете назад. Защото е стара истина, казана от световни учени, че старославянският език е в основата на старобългарския, създал условие за създаване на другите славянски езици”.

Плевенският кмет подчерта, че не сме получили свободата си даром, защото: „За да се стигне до Руско-турската освободителна война, са допринесли стотици хиляди знайни и незнайни българи. И хайдушките чети, и легиите на Раковски, и Ботев, и венецът на нашата нация – революционерът Васил Левски, създал идеологията за освобождението на България. Нашите духовници, учителите в килийните училища просвещават народа, за да получи той църковна, а след това и национална независимост . По бойните полета на Руско-турската освободителна за нас война се бият хиляди опълченци. Хиляди подпомагат руската многонационална императорска армия, за да е тя успешна”.

В края на словото си Спартански припомни, че в саркофазите в храм паметника „Св. Георги Победоносец”, съграден с даренията на българи от цялата страна, едни до други са положени костите на войници, храбро се били на бойните полета край Плевен.

„Тези воини изпълниха достойно своя воински дълг. Днес нямаме право да ги делим. Ние нямаме право да повдигаме костите на загиналите, независимо, че от другата страна на Черно море в момента се води братоубийствена война. Ние нямаме право да обвиняваме народите – руси и украинци не са наши врагове. Може да има лоши управници, но няма лоши народи. Българският народ е доказал, че е мъдър и достоен, че може да отсява житото от плявата. Ние дължим братска благодарност на всички синове от Русия и Украйна, Финландия и Румъния, и на всички други за техния храбър подвиг.  Не може и не трябва да делим мъртвите, загинали за България”, подчерта Георг Спартански.

Паметният ритуал завърши с поднасяне на венци пред вечния огън на Мавзолея от венценосци военнослужещи от в.ф. 38220  и 12 Авиационна база, официални лица, граждани и много деца.

След което двата блока от курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“ начело с бойното знаме преминаха  в тържествен марш. Представителите на  ВВВУ се отправиха към паметника „Майка България“ , където поднесоха венец, преминаха през Скобелевия парк и стигнаха до другия символ на признателността –  Панорама „Плевенска епопея-1877“.

Точно в 12 ч. камбанен звън от трите плевенски храма огласи  града в името на мира.

Днес музеите в Плевен са със свободен вход за всички посетители.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...