Акценти
Начало / На фокус / Георг Спартански:  За три години в Плевен сме постигнали немалко с обединените усилия на всички почтени политически партньори от ляво и от дясно

Георг Спартански:  За три години в Плевен сме постигнали немалко с обединените усилия на всички почтени политически партньори от ляво и от дясно

На днешната дата преди три години кметът Георг Спартански официално встъпи в длъжност. На среща в Плевен с представители на десни партии по повод годишнината от демократичните промени  той свърза  закръглянето на третата година от мандата си със знаковата за България дата като отбеляза, че „Плевен е бил едно от малкото места, в които десницата винаги е била обединена”. „Надявам се, че най-накрая ще помъдреем и ще научим поуките на историята. Според мен делението не трябва да бъде на леви и десни, а на почтени и непочтени. През годините не ми е било приятно да виждам в дясно  борбата за власт между лидери и лидерчета. За мен проблемът на дясното е в проблема на лидерите.  Десницата трябва да направи своята визия за бъдещето приемлива за гражданското общество. Защото хората се умориха и очакват наистина нещо да ги заинтригува, за да участват в гражданските процеси”, изтъкна Спартански.

Той беше безкомпромисен в заключенията, заявявайки, че старата десница трябва да промени отношението си към ГЕРБ.  „На много от представителите на така наречената автентична десница не им харесват политическите практики, които се демонстрират от управляващата партия ГЕРБ. Трябва да спрем да се крием зад смокиновия лист и да се правим, че не чуваме и не разбираме какво е мнението на цяла Европа за ГЕРБ, която заявява, че това е нейният партньор. На определени моменти имам усещането, че за старата десница  основният политически опонент не е БСП, а ГЕРБ. А да не забравяме, че в ГЕРБ има хиляди хора, които довчера бяха членове на старата десница”, каза Спартански, като подчерта, че силата е в това да протегнеш ръка, а не във високомерното самопровъзгласяване за  най-велик. „Пожелавам на десницата да намери това, което ще обедини усилията в една посока и след това да се огледа за партньори и съюзници, с които да реализира визията си. Политически компромис в случая не е мръсна дума. Човек понякога трябва да може да направи една крачка назад, за да може след това да направи две напред”, подчерта Спартански.

Той подкрепи думите си, давайки за пример собствения си опит през последните три години. „Не ми е било  лесно да бъда първият кмет на Плевен след демократичните промени, който зад гърба си няма политическо мнозинство в местния парламент. Но смея да твърдя, че за тези три години, не съм имал много тежки политически моменти, благодарение на това, че не съм тръгвал на ненужни битки и политически противоречия. За тези три години в Плевен сме постигнали немалко и то е постигнато с обединените усилия на всички почтени и компетентни политически партньори от ляво и дясно”, отбеляза той.

Георг Спартански не се впусна в подробно изброяване на постигнатото, подчертавайки, че това вече е минало. Той акцентира, че има нови проекти, които се надява да получат одобрението както на Общинския съвет, така и на гражданите.  „Готов съм да работя с всеки, който не проявява политическа ревност  и е готов на компромиси в името на голямата цел. Европейските проекти са добра възможност да подобрим визията на града и да му върнем самочувствието. Това означава не само да го превърнем в лидер на Северозападна България, а и да върнем тази част от страната на икономическата карта на България. Не можеш да бъдеш щастлив, когато имаш нещастни  съседи. Затова визията за Плевен трябва да бъде неразривно свързана с визията за развитието на всички области от Северна България”, завърши изявлението си Спартански, като подчерта, че не можем да имаме по-нисък хоризонт от това „да бъдем заедно в усилията за един по-добър Плевен и за достойна България в обединена Европа”.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...