Акценти
Начало / Политика / Георги Първанов: Президентът Плевнелиев наруши закона

Георги Първанов: Президентът Плевнелиев наруши закона

Георги Първанов-Румен Петков

Президентът Плевнелиев направи голяма грешка при изпълнението на  Изборния кодекс относно формирането на ЦИК, нещо повече, той наруши закона. Този коментар направи пред журналисти в Плевен президентът Георги Първанов /2002-2012/. По думите му, държавният глава може да направи  изявление, с което да се разграничи от закона, да  го критикува, но не и да нарушава законовите постановки.  Той определи ситуацията около създаването на ЦИК като „каша”, за което е допринесло с поведението си и парламентарното мнозинство, особено неприемливото поведение на „Позитано”. „За мен няма друга характеристика за ситуацията, след като има възможността по легитимен начин да формират ЦИК , но и едната,  и другата институция играха не по правилата и сега тичат по ъглите да търсят извънзаконови начини за решаване на този въпрос”, коментира Първанов, допълвайки, че досега такъв прецедент в странат не е имало и „всички са играли по правилата”.

Първанов коментира още, че вече се издава стремеж за бъдещо преструктуриране на политическото пространство. „Очевидно е, че ДПС търси друга,  по-различна роля в политическия процес. След всичко, което се  случва на „Позитано”, за което ние сме предупреждавали, БСП може да бъде прeлъстена и изоставена, и да остане в периферията”, каза той.

На въпрос дали е възможно преструктуриране на политическото пространство в рамките на този парламент Първанов отговори, че в „този парламент вече всичко е възможно, въпросът е в това колко може да бъде работещо то и може ли да засили парламента”. Моят отговор е не, заяви Първанов и обясни, че както и да се преобразуват и прегрупират парламентарните сили или отделни единици от тях, парламентът няма да бъде достатъчно силен, за да произвежда необходимите закони, да излъчва стабилност, каквато хората очакват. Това, което  става на жълтите павета, е изключително далеч от хората, категоричен е Първанов и изрази съмнение, че в момента някой произвежда управленска продукция в тази посока.

По отношение на позицията на България за случващото се в Украйна Първанов каза, че фактически се е получило „обединение на парламентарните партии около агресивната антируска позиция на президента и на ГЕРБ, като БСП  е част от това единство”.  Според него това е излишно агресивна позиция, която не казва отчетливо, че санкциите са нефективна мярка и са несправедливи. Има важни знаци в международен план, които трябва да бъдат внимателно анализирани, каза Първанов и посочи, че трябва да се разсъждава сериозно върху направените заявки по време на срещата с президента на САЩ и европейските лидери. „Преди всичко заявката, че в кръга на санкциите срещу Русия може да влезе и енергийната проблематика. С допълнителната заявка, че някога Европа може да разчита на шистов газ отвъд океана. Изобщо трябва да се поработи върху енергийната независимост на Европа”, каза Първанов. Той изказа мнение, че може да очакваме замразяване, ако не и стопиране на  Южен поток.

Искрено се надявам, че тази енергийна война, която се води в момента, свързана с дълговете межди ЕРП-тата и НЕК, в крайна сметка ще завърши с мирен дипломатически изход, защото съдебни разправии в продължение на няколко години не просто ще изтощят системата, но могат да я довършт, коментира още Първанов. Той подчерта, че се налага  да се ускори работата и да се проведе нова дискусия по енергийната проблематика. „Този разговор трябва да продължи в още по-широк кръг от специалисти, политици и дипломати, за да може да се изработи единна българска позиция“, каза той.

Георги Първанов, Румен Петков, Емил Кало и други представители на АБВ са в Плевен за поредния концерт от турнето на Николина Чакърдъкова „Да съхраним българското“.

По-рано днес те се срещнаха с граждани на Гулянци, където ключови теми на дискусия бяха социалната политика на правителството, неизпълнени управленски обещания, важността на евровота, същността на АБВ, огромната бедност и безработица в региона.

Георги Първанов се срещна и с младежкия предизборен щаб на АБВ-Плевен в разговор за автентичната левица, политиките на АБВ, причините за раздяла с БСП, младежките политики на държавното управление и стимулиране на българите да остават, живеят и работят в родната си държава.

 

 

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...