Акценти
Начало / Общество / Гарата в Горни Дъбник остава, но ще бъде само спирка

Гарата в Горни Дъбник остава, но ще бъде само спирка

DSC04220 (1)Горни Дъбник протест

Не предстои закриване на гара Горни Дъбник, а само промяна на статута й от гара в спирка. Тази промяна по никакъв начин не нарушава графика за движение на влаковете, както и обслужването и комфорта на пътниците в района. Разликата е, че те ще закупуват билети от влака, а не от каси на гарите. Това съобщават от Национална компания „Железопътна инфраструктура” по повод протестите, които жителите на село Горни Дъбник организираха заради притеснението им, че ще останат без влак, който сигурно да ги свързва със страната.

От НКЖИ уточняват, че е планирано промяната да се случи през първото тримесечие на 2015 г. „Решението е взето след задълбочен експлоатационен и финансов анализ и оценка, и е съгласувано със синдикалните организации”, заявяват още от там..

Причината за превръщането на гарата в спирка е „голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема на работа”, което налага капацитетът на железопътната мрежа да се приведе в съответствие с тези обеми, обясняват още от националната компания. От там категорично заявяват, че „обслужването на населението на село Горни Дъбник с пътнически железопътен транспорт ще се запази в досегашния размер и в бъдеще. Влаковете, които сега спират по разписание в Горни Дъбник, ще продължат да спират там и занапред”. Няма да има и съкращаване на персонал, тъй като на освободените от гара Горни Дъбник  ще бъдат предложени вакантни длъжности на други гари, уверяват от НКЖИ.

Утре, обаче жителите на Горни Дъбник отново се готвят да излязат на протест пред гарата, както направиха и миналата неделя.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...