Акценти
Начало / Общество / В четвъртък решават с колко ще поевтинее парното

В четвъртък решават с колко ще поевтинее парното

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за третото тримесечие на 2016 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

С решението на КЕВР, считано от 1 юли 2016 г., се утвърждава цена на природния газ, по която общественият доставчик следва да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 281,08 лв./1000 куб. м. или 30.21 лв./MWh /без акциз и ДДС/. Новата цена на природния газ е с 9,97% по-ниска от досегашната за второто тримесечие на тази година като намалението е с 31,13 лв./1000 куб. м. По предварителни изчисления средно за страната парното ще поевтинее с 3,5%. Най-сериозно ще е намалението на цената в Плевен – с 5,5%. В Разград цените падат с 5%, във Варна – 3,9%, в Бургас- 4,4%, във Велико Търново – 4,1%, в Пловдив – 3.5%, във Враца – 3,6%, в Перник – 1,3%, а в София – 4,5%.

След заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира пред медиите, че новата цена на природния газ ще се отрази благоприятно върху цените на топлинната енергия и на високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран способ от топлофикациите, използващи като енергиен носител синьо гориво. Той обяви, че се предвижда намаление на цените на тези два вида енергия, но същевременно уточни, че окончателните им стойности ще бъдат определени от регулатора на закрито заседание на 30.06.2016 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...