Акценти
Начало / Култура / В Червен бряг се готвят за Фолклорния фестивал „Пъстра шевица”

В Червен бряг се готвят за Фолклорния фестивал „Пъстра шевица”

Пъстра шевица - Червен бряг

В Червен бряг ще се проведе Третият фолклорен фестивал „Пъстра шевица”. Той се организира от Народно читалище „Н.Й.Вапцаров 1908”- гр. Червен бряг със съдействието на Община Червен бряг и е част от Националния културен календар.
Фестивалът се провежда всяка година през месец юни и е организиран в два раздела. Раздел І е за автентичен фолклор, а Раздел ІІ – обработен фолклор с конкурсен характер. Всички фестивални прояви са със свободен достъп за публика, а целта на мероприятието е да се съхранява, развива, популяризира и предава на поколенията българския фолклор. Жителите и гостите на Червен бряг ще имат възможност да усетят културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски региони в България.
Фолклорният фестивал „Пъстра шевица” ще се проведе на 19 и 20 юни на открита сцена. Той има конкурсен характер само за Раздел ІІ – обработен фолклор. Участниците в него се състезават по избор в певческо или танцово изкуство, като те са разпределени в три възрастови групи: деца – до 13 години; младежи – от 13 до 20 години; възрастни – над 20 години.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...