Начало / Здравеопазване / В Центъра по роботика в Плевен вече предлагат робот-асистирани операции за всички заболявания на отделителната и мъжката полова система

В Центъра по роботика в Плевен вече предлагат робот-асистирани операции за всички заболявания на отделителната и мъжката полова система

Медицински университет – Плевен е единственият роботизиран център в страната, в който са обучени и вече 10 години работят успешно екипи по роботизирана хирургия в три различни специалности: гинекология, урология и обща хирургия. При онкологични заболявания се извършват интердисциплинарни роботизирани операции съвместно от различни екипи хирурзи. Целта е на пациентите да се осигури комплексно, прецизно и максимално щадящо лечение, особено при онкологични заболявания в напреднал стадий.

След въвеждането на гинекологичната робот-асистирана хирургия през 2008 г., Клиниката по урология в Плевен е пионер в страната в развитието на роботизираната урологична хирургия (от 2010 г.). Извършват се робот-асистирани операции за лечение на всички видове злокачествени заболявания на отделителната и мъжката полова система: на простатна жлеза, бъбреци, пикочен мехур и лимфни възли. На 15.02.2018 г. бе извършена такъв тип робот-асистирана интердисциплинарна операция (робот-асистирана цистектомия) при 75-годишен пациент с рак на пикочния мехур. Два екипа извършиха сложната робот-асистирана операция – единият от уролози с ръководител доц. д-р Николай Колев и вторият от хирурзи с ръководител доц. д-р Добромир Димитров.

Успешната интервенция продължи 6 часа, като първо бе радикално премахнат пикочния мехур с лимфните възли в малкия таз на пациента. След това бе изграден нов пикочен мехур от тънко черво, в което се отведоха двата уретера на пациента. По този начин, чрез сложната интердисциплинарна интервенция, на пациента се осигурява максимално добро качество на живот. Той бе в добро състояние още на другия ден, раздвижен и без болки, а една седмица по-късно вече е изписан.

Доц. д-р Николай Колев, началник на Клиниката по урология, коментира успешната интердисциплинарна робот-асистирана операция така: „При напреднали заболявания операциите със съвместни екипи, с които единствено в Плевен разполагаме, повишава качеството на  лечение на пациентите“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...