Акценти
Начало / Икономика / В Тръстеник продължават работата по европейски проекти

В Тръстеник продължават работата по европейски проекти

38 години от обявяването си за град отбеляза съвсем наскоро Тръстеник, на 8 септември. А вчера в центъра на градчето беше направена и символична първа копка на рехабилитацията на малко повече от 16 км път, който го свързва с Ореховица. От 20 години ремонт на този главен за населеното място път не е правен, а сега състоянието му ще се подобри по проект за трансгранично сътрудничество, подчерта кметът на Тръстеник Васко Петков. Ще се поправи моста, който е пропаднал, бордюрите и асфалтовата настилка също ще се подменят.

Васко Петков каза, че очаква и решение на стария проблем, който мъчи от години местните – недостигът на вода. Положението става особено драматично лятото, когато се въвежда и режим на водата. Очаква се всеки момент да започне реализацията на новия проект за изграждането на канализация на Тръстеник, в който е заложена цялостна подмяна на питейната канализация с нова и изграждането на канализацията за отходни води. Това ще намали загубите не само на ВиК, а и на гражданите. Ще припомним, че водният проект е на стойност 70 млн. лв. и местните хора се надяват след реализацията му до голяма степен проблемите на Тръстеник с водата да бъдат решени. Сега авариите са ежедневие, а загубите на вода в града достигат до 50%.

Има реализирани и два проекта за изграждането на детски площадки – едната е в центъра на Тръстеник, а другата е във филиала на детската градина до училище “Христо Ботев”, допълни Васко Петков. Стойността на всяка от площадките е 20 хил. лв. Извършени са и капиталови ремонти, както и необходимите дейности по преместването на полицейския участък в сградата на кметството.

За последните 6 месеца в Тръстеник са усвоени над 500 хил. лв., уточнява кметът на населеното място, вече са видни резултатите и от друг европейски проект. На 8 септември, в рамките на тържествата по повод 38 години от обявяването на Тръстеник за град,  бяха открити ремонтираните зали по проект “Общинска декада на изкуството и културата в гр. Тръстеник”. Официален гост на събитието беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Проектът е на стойност 423 хил. лв., той се финансира от Европейския съюз. Направен е ремонт на стойност 400 хил. лв. на декадата на сградата на читалището, както и на цялата сграда – ремонтирани са основно четири зали, направена е нова сцена, закупено е озвучаване, и дори пиано. В изпълнението на проекта е предвидено да се проведат и няколко културни събития: училище по улично изкуство “Танцувам като теб”, майсторски клас по народно пеене, занимания по живопис, work shop с женските ръце и от сърце и фотосесия “Календар на мечтите”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...