Акценти
Начало / Общество / В Телиш излизат на протест срещу преминаването на тежки камиони през селището

В Телиш излизат на протест срещу преминаването на тежки камиони през селището

В Телиш подготвят протест срещу преминаването през селото  на над 50-тонни камиони, натоварени с трошен камък от близката кариера. Този тормоз продължава от няколко години и в резултат много къщи в Телиш са напукани, а ремонтираният само преди две години път, вече е разбит и е за основен ремонт, сподели о.з. полковник инж. Марин Шкодров, който е председател на Инициативния комитет, организиращ протеста.

Жителите на Телиш са правили опити да спрат преминаването на тежките машини през центъра на селото и да бъдат насочени към обходен маршрут. Чрез Община Червен бряг са искали среща с представители на фирмите, които експлоатират кариерите в Чомаковци и Девинци. Отклик от страна на фирмите не е имало. Дори се е стигнало до там, че са премахнати ограничителните знаци, с които се допускат през града да преминават само камиони до 20 т. със скорост до 40 км/ч. Обходният маршрут не е предпочитан, защото е по-дълъг.

Жителите на Телиш ще излязат на протест на 10 юни, понеделник и в 9 часа ще застанат на пътя на камионите, затваряйки участъка Телиш-Девинци.

Надяваме се да бъдем чути от представителите на фирмите и да се срещнем с тях с настояването да ползват обходния маршрут. Очакваме най-сетне и държавата да застане зад нас и да ни защити, заяви Шкодров.

Протестът в понеделник ще продължи през целия ден. Ако исканията им не бъдат чути, хората в Телиш са готови и на по-решителни действия, включително блокиране на главния път Плевен-София.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...