Акценти
Начало / Общество / В Телиш излизат на протест срещу настаняване на бежанци в близката военна база

В Телиш излизат на протест срещу настаняване на бежанци в близката военна база

На мирен протест излизат утре жителите на село Телиш срещу настаняването на сирийски бежанци в бившето ракетно поделение край селото.  Протестът ще започне в 7 часа пред кметството на селото, откъдето ще тръгнат няколко лъча – към надлеза, който води към базата и към централния вход на базата в района на жп гарата.

Нели Дакова„Никой от гражданите на Телиш не е против бежанците, защото това са хора, които бягат от войната. Но сме против начина, по който се стигна до това настаняване  –  пълно затъмнение както за местната власт, така и за жителите на Телиш”, каза за репортер на infopleven кметицата на Телиш Нели Дакова.

От вчера в Телиш върви подписка срещу евентуалното създаване на бежански лагер. Само за час са събрани над 300 подписа. Днес подписката продължава и до обяд  вече са събрани  над 650 подписа. А жителите на Телиш са 960.

Подписката се събира по идея на Инициативен комитет с председател Марин Шкодров. Той обясни, че тя ще бъде внесена в Министерски съвет и в Народното събрание. Но неговото мнение е, че  тяхното искане трабва да е екатегорично против настаняването на бежанци край Телиш. „Затова и утре излизаме на протест, защото в продължение на пет години от Съюза на офицерите от запаса се борихме да направим Телиш Индустриална зона – Плевен запад. Успяхме и дори привлякохме интереса на чужди инвеститори. С това решение в района да бъдат настанени бежанци, означава да бъдат отблъснати инвеститорите. А на Телиш му трябват работни места”, заяви Шкодров.

Шкодров

Не е тайна, че от събота в поделението се работи. Но липсата на официална информация какво се случва там дава хляб на слуховете. Първоначално мълвата била за настаняване на 250 бежанци.  Бройката вече е набъбнала до 2 000.

Кметицата Нели Дакова е притеснена, че вероятно с настаняването на бежанците ще започнат и проблеми. „По неофициални данни лагерът ще е от затворен тип, което означава, че настанените  няма да бъдат допускани свободно извън пределите му. Но как да убедя местните, че това наистина ще е така”, казва тя и обясни, че днес Телиш е спокойно село, в което няма кражби и престъпления. Допреди година и половина това не е било така. Само за първите шест месеца на 2012 г. са регистирани 27 взломни кражби и то в обитавани къщи. Това принудило местната управа да наеме частна охранителна фирма, която организира нощен въоръжен патрул в селото. В резултат кражбите спират. Частната фирма е избрана след решение на инициативен комитет от селото. Сега всяка къща плаща определена сума месечно, но така е гарантирано спокойствието на живеещите. От юни миналата година досега в селото има една единствена кражба и тя е разкрита веднага. „Това донякъде ме притеснява, защото хората се успокоиха и започнаха да оставят отключени портите  и  домовете си”, сподели Нели Дакова. Заради това населението е неспокойно от настаняването на бежанците, защото се страхуват да не започнат отново набезите по домовете и дворовете им.

Телиш

От вчера в ракетното поделение  в Телиш пристигат служители на Гражданска защита и разчистват, режат се храсти, коси се тревата. Според ширещите се слухове в двора ще бъдат поставени палатки или фургони, в които ще бъдат настанени бежанците, тъй като сградите на поделението са негодни за обитаване. По думите на местните, за ремонта на сградите ще са нужни много средства, а и време. Вода и ток в поделението отдавна няма, тъй като то е необитаемо вече 10 години. Захранването от центрания водопровод е прекъснато много преди това и поделението е ползвало собствен водоизточник и пречиствателна станция. Но поради това, че отдавна не са използвани, не е ясно дали ще могат да влязат в употреба.

Според слуховете в Телиш настаняването на бежанци ще започне още от утре, според други – това ще стане до края на седмицата. Факт е, че в поделението вече са докарани фургони с подвижни тоалетни, които ще бъдат свързани с канализацията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...