Акценти
Начало / Образование / В СОУ „Иван Вазов” възпитават благотворителност всеки ден

В СОУ „Иван Вазов” възпитават благотворителност всеки ден

blago1

В СОУ „Иван Вазов” възпитават благотворителност всеки ден. Добротата и щедростта са важни не само по Коледа, а като ежедневна потребност и състояние на духа. На това учи своите възпитаници Милена Борисова, разказа тя за infopleven. Започва със своите първокласници преди 4 години. Гради стъпка по стъпка отношения на взаимопомощ и съпричастност с потребностите и болките на другите. Малчуганите й стават приятели с децата от Центъра за настаняване от семеен тип и вече пета година са в близки отношения с връстниците си. „Защото децата от малки могат да се събудят за милосърдието и благотворителността. Те нямат опит и не са се сблъсквали и с другия живот на връстниците си от институциите, за които се грижи държавата“, поясни Борисова.

blago

Тя е убедена, че от всичко най-важно е приятелството, което се случва между нейните ученици и децата от Центъра. Защото благотворителността сама по себе си създава неравнопоставеност между дарителя и получаващия, а децата са еднакви и те не правят разлика помежду си, а създават непринудени и искрени отношения. Затова се срещат не само по Коледа, а много по-често се събират, играят, споделят интересни моменти и си помагат.

blago3

Последната благотворителна кампания на учениците от I „д“ клас беше отново за  децата от Центъра за настаняване от семеен тип по молба на неговата директорка. Малчуганите събраха много дрехи и обувки, на инициативата откликнаха и родителите, разказа Борисова. Срещат и съмишленици в лицето на екипа на детска сладкарница „ДисниМания“, които осигуряват лакомствата за малчуганите, за да се включат заедно в истински детски празник.

blago2

Домакините изработват красиви зимни картички и въпреки че са изучили само част от буквите, успяват да напишат своите детски пожелания. Дни преди събитието децата от I „д“ споделят, че са много щастливи от предстоящата среща и в  уречения ден нетърпеливо чакат децата от Центъра на входа на училището. „Поздравихме се и като приятели, които се познават от много време, хванати за ръце, въведохме нашите гости в класната стая. Подарихме картичките и заедно сричахме пожеланията за здраве и весели игри. Гледахме презентация, която представи зимните празници в различни държави и многото имена на Дядо Коледа по света“, разказа още Милена Борисова.

blago4

След това започват танци и игри и посрещат заедно белобрадия старец, който раздава много подаръци на всички. „Усмивките не слизаха от лицата на децата, защото от всички подаръци най-ценни са тези без опаковки, тези, които идват от чистите детски сърца, а такива на нашия празник имаше в изобилие“, добави учителката.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...