Акценти
Начало / Общество / В село Глава обезпокоени, че отдават пасищата им под аренда

В село Глава обезпокоени, че отдават пасищата им под аренда

пасища и мери

Жителите на село Глава в община Червен бряг са сформирали Инициативен комитет,  който да отстоява правата им пред Община Червен бряг по повод предстоящо отдаване под аренда на мери и пасища на селото. От Инициативния комитет разпространиха писмо до медиите, в което обясняват какъв, от тяхна гледна точка, е проблемът.

Ето какво се казва в отвореното писмо: „Обръщаме се към Вас притеснени от факта, че отново на дневен ред стои въпросът за отдаване под аренда на мерите и пасищата на нашето село Глава. Преди три години без никой да ни пита бе сключен договор за аренда между кмета на община Червен бряг и „Лигнум холдинг  ООД” – Германия за отдаване на 2033.761 дка пасища и мери  в землището на селото за срок от 25 години. Това на практика са почти 100% от пасищата на Глава, което лишава хората от възможността да отглеждат животни в частните си стопанства. През 2011 г. , когато разбрахме за сключения договор, създадохме инициативен комитет и с подписка изразихме нашето недоволство. В резултат на това реално инвеститорът не предприе до този момент никакви действия по осъществяване предмета на договора – „създаване, отглеждане и добиване на трайни насаждения от акация,черница,череша, черен орех и кедър…”. На всичкото отгоре се оказа, че тези земи попадат  в режима на Защитени зони от екологична мрежа „Натура 2000”. През 2014 година РИОСВ одобрява възможността за създаване на трайни насаждения в отдадения под аренда имот,в резултат на което проблемът с нашите пасища стои отново на дневен ред.

Искаме чрез Вас да изразим за пореден път недоволството си от безхаберието на институциите и незачитане гласа на обикновените хора със вземането на подобен тип решения, които ни лишават от основен поминък”.

Писмото е подписано от членовете на Инициативния комитет – Васил Спасов Атанасов, Иван Цветанов Марков, Красимир Цолов Василев,  Шибил Михайлов Шибилев, Нивян Йолов Иванов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Ами те тези земи не са на Глава, те са собственост на община Червен бряг.Ами ако общината поиска наем за ползване на пасищата, ще са съгласни ли въпросните господа???