Акценти
Начало / Образование / В седем училища няма да има прием, липсват достатъчно кандидати

В седем училища няма да има прием, липсват достатъчно кандидати

В седем училища от четири общини – Плевен, Кнежа, Червен бряг и Белене, няма да се осъществи прием след седми клас, тъй като няма достатъчно кандидати за сформиране на паралелки. Това стана ясно след като излезе резултатът от първото класиране  за училищата, обявили прием след 7 клас. Ще бъдат закрити и две общообразователни паралелки, каза още Снежана Георгиева, председател на Областната комисия за прием на учениците след 7 клас.

Ученици ще приемат общо 16 училища в областта.

Учениците, които са приети на първо класиране и са удовлетворени от резултата от утре могат да подават документи за записване. Крайният срок за записване след първото класиране е 1 юли. При записване се подава заявление до директора; оригинал на удостоверението за завършен VІІ клас; оригинал на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика, необходимо при кандидатстване за специалности от професии / за професионалните гимназии/; характеристика за развитието на ученика.

Снежана Георгиева уточни, че учениците, които са подали документи за участие в класирането, но не са приети, автоматично участват във второто класиране. Тези, които са приети по второ или следващо желание също могат да участват във второто класиране, за да опитат шанса си да се преместят по-напред в желанията си. Тогава подават заявление в училището, в което са приети, за  участие във второто класиране. Те не губят мястото си, единствено могат да се класират по по-предно желание.

Списъците с приетите ученици на второ класиране ще бъдат изнесени до 4 юли, а от 5 до 8 юли приетите ще могат да се запишат в съответното училище. Броя на незаетите места след този етап на класирането ще бъдат обявени до 10 юли.

Документи за участие в третото класиране ще се подават на 11 и 12 юли. Тогава документи могат да подават и учениците, които преди това не са подали заявление за участие в класирането, уточни Снежана Георгиева.

Списъците на приетите след третии етап на класиране ще бъдат обявени до 15 юли.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...