Акценти
Начало / Култура / В седем концерта участва Северняшкият ансамбъл във фестивал в Плоцк

В седем концерта участва Северняшкият ансамбъл във фестивал в Плоцк

От 14 до 20 август Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” участва в първото издание на  Международния фолклорен фестивал в град Плоцк, Полша. По време на фестивала пелевнският ансамбъл участва в седем сборни концерта, в които се представят състави от Латвия, Кипър, Сърбия, Дагистан, разказа днес на пресконференция ръководителят на ансамбъла Данаил Цолов.

Като много успешно определи Цолов участието на ансамбъла във фестивала. Най-голямата оценка за представянето ни беше поканата от страна на организаторите и лично от кмета на град Плоцк Анджей Новашовски да участваме в откриването и закриването на вселенска литургия в катедралния храм на града, сподели Цолов. Изпълнението на плевенчани изправило на крака присъстващите на литургията, които по този начин изразили възхищението си от таланта им.

Сверняшкият ансамбъл е имал честа да бъде поканен на среща с извънредния и пълномощен посланик на Р България в Полша – НП Василий Такев. Първият, най-добър дипломат на всяка страна е фолклора – с тези думи посрещнал посланик Такев плевенската група. В края на сърдечната среща с посланика артистите са изпълнили акапелно няколко песни като знак на уважение към него. Благодарности за организирането на тази среща Данаил Цолов изказа на Михаела Тодорова, която е директор на Българския културен институт във Варшава. Ще припомним, че Културният институт подпомогна финансово участието на северняците във фестивала, дарявайки сумата от 3 000 лв. А Михаела Тодорова е подпомогнала активно организирането и осъществяването на турнето на плевенския ансамбъл.

Запомнящ се момент от турнето е и участието в дефилето, традиционно съпътстващо подобни фолклорни фестивали. Цолов сподели, че появяването на плевенската група е посрещнато с голям интерес, с възгласи на възхищение. Вълнуващо е било и закриването на фестивала, което се е състояло пред 3 500 зрители в красив амфитеатър в полския град.

Данаил Цолов изрази надежда, че този фестивал ще е началото на бъдещи турнета в Полша и не само, тъй като фестивалът в Плоцк е бил наблюдаван от много професионалисти. По тяхна обща оценк професионалното ниво на Северняшкия ансамбъл е  изключително високо.

Отношенията между Плевен и Плоцк датират от 2010 г., а на 7 септеври 2011 г. е подписан договорът за побратимяване. В резултат фолклорна група от Плоцк гостува на ансамбъл „Нашенчета” при Центъра за работа с деца в Плевен. Нашият детски фолклорен ансамбъл получи покана да върне визитата. Младите футболни надежди на „Спартак 1919” наскоро се завърнаха със сребърни медали от турнира  мини Евро 2012, койо се проведе в Плоцк паралелно с Европейското първенство по футбол. Гостуването на Северняшкия ансамбъл е поредната крачка към едно успешно партньорство с полския град, което дава добра перспектива на Община Плевен за сътрудничество по европейски проекти, заявиха днес от общинската администрация.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...