Акценти
Начало / Култура / В РИМ-Плевен откриха Нощта на учените с храната на българина от дълбока древност до Античността

В РИМ-Плевен откриха Нощта на учените с храната на българина от дълбока древност до Античността

Откриха Нощта на учените в Регионалния исторически музей – Плевен. Това се случи с представянето на изложба „Селскостопанските култури в Стария свят и античността”, която представи на многобройните гости храната на българина от дълбоката древност до Античността и суровините за нейното изготвяне .

В тази панорамна изложба, която се прави за първи път, всички присъстващи имаха възможност да видят семена, които са събирани десетки години на територията на цялата страна. Изложбата пренесе всеки назад във времето и показа как българинът се е хранел и как е обработвал земята си.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, проф. д-р Севелина Поповска – зам.- ректор на Медицински университет – Плевен, и проф. Атанас Кирилов, председател на Съюза на учените в Плевен.

„Като не можем да помагаме на учените, нека не им пречим. Учените са еманация на човешкия разум. Техните усилия да помагат на човечеството да върви напред заслужават само уважение и поклон. Нека в забързаното ежедневие да си даваме сметка, че всичко това, което ни заобикаля – и хранителната среда, и техниката,  е плод и резултат на многохилядни усилия на човечеството“. С тези думи кметът Георг Спартански изрази своето уважение към труда на всички учени.

 Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен  – д-р Володя Попов, благодари на всички, които са положили усилия за провеждането на „Нощ на учените“ в Плевена, а именно на Археологическия институт на БАН и Врачанския музей за предоставянето на така ценните материали.

За плевенчани и гостите на града изложбата ще бъде на разположение през следващите две седмици.

Проф. Севелина Поповска покани всички присъстващи да се включат в следващата фаза на Нощта на учените, която  продължи в Медицинския университет, където домакините са подготвили любопитни презентации по основната тема „Бобовите култури и храни – една подценявана и забравена, но полезна традиция” и още много интересни прояви, които домакините са приготвили.

Следваща Предишна
%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b05
%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b06
%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b03

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b01

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b02
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...