Акценти
Начало / Общество / В Ракита се гордеят с центъра си

В Ракита се гордеят с центъра си

„Трудно е ежедневието ни … като на почти всички българи … Като се съберем в центъра на селото обаче забравяме за тревогите и проблемите.

Обстановката е модерна …, кара ни да се чувстваме като съвременни хора …“, изричат жителите в плевенското село Ракита, община Червен бряг. Откровени са, издава го радостното настроение по лицата им.

„Много се гордеем с центъра на селото. Преди 3 години го обновихме. Разхубавяват го новата детска площадка, парка, нова автобусна спирка, направихме и зъболекарски кабинет. Сградата на кметството също допринася за хубавата гледка“, разказва кметът Нинчо Иванов. Споменавайки за кметството обаче изражението му придобива сериозен вид.

„Строителството на двуетажната сграда на кметството е уникално. Вдигната е през 1925 година. Много искаме да я съхраним. Трябва обаче да се санира. Правихме проект за това, но дотам, развитие няма“, каза Иванов. Той уточнява, че не разполага с нужния ресурс да осъвремени визията на цялото село. „Правим всичко за да поддържаме, но силите ни стигат само за центъра. Ползваме 6 души /на 4-часов работен ден/ по европрограмите за трудова заетост – трима от тях работят до средата на месеца, другите от 15-и до края на месеца. Имаме проблем с уличното осветление. За него ни отпускат по 800 лева за ремонт, но те не стигат. По професия съм електротехник и сам извършвам ремонтите, за да не се налага да търся средства да плащам на други хора. Не е достатъчно това което правим, защото имаме много проблеми, но нямаме възможности за повече“, заяви кметът на с.Ракита – Нинчо Иванов.

Снимка: mirela.bg

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...