Акценти
Начало / Общество / В Радомирци пропищяха от ромски набези – ВМРО ще алармира областния управител

В Радомирци пропищяха от ромски набези – ВМРО ще алармира областния управител

DSCN7555

В Радомирци са пропищели от набезите на 3-4 ромски фамилии, които тероризират населението. Местният тартор е Георги Костов Георгиев, който има 13 влезли в сила присъди, последните 5 от които са пробации. 42-годишният Георгиев е лежал в затвора за изнасилване и кражби.

От ВМРО са се ангажирали да търсят съдействие от областния управител на Плевен, както и на ниво Плевенски окръжен съд и Областна дирекция на МВР, тъй като кметът Петьо Йотов, който управлява 5-ти мандат (20 години), няма желание да се справи с проблемите, заявиха на пресконференция от ВМРО – Плевен. На проблемите на хората е откликнало и общинското ръководство на ВМРО – Червен бряг в лицето на адвокат Цветелин Цветанов, общински ръководител на структурата. По думите му в селото ще бъде изградена структура на партията, за да е по-близо до хората. Ако въпросът не намери решение на областно ниво, ще бъде поставен на национално, заяви Калин Поповски, общински и областен лидер на ВМРО – Плевен.

DSCN7576

72-годишният Цветан Стойков разказа за кошмара, в който живее. Домът му няма прозорци и врати, тъй като те са многократно разбивани от циганите. „Такова тегло не съм теглил. Аз нямам одеяла, нямам завивки, нямам дрехи. Зад вратата държа вила, до леглото – брадва, под възглавницата – нож. България 500 години е била под турско робство. Сега дойде ред – в демократичното време, да ни унищожават циганите”, сподели той. Човекът сподели, че дрехите на гърба му са подарени от съседи – всичко се задигало от мургавите обитатели на селото, които са 50% от 1 800 жители на селото. Мъжът е бил 30 години шофьор, живее с пенсия от 150 лева.

DSCN7578

Потърпевша от местните апаши е и 70-годишната Петра Тодорова, която през зимата живее в София, а през лятото – в селото. Миналото лято разбили дома й 8 пъти. Взели всичко, което са могли – ракия, котли, желязо и съсекли кравата й. Изтърбушили тавана и вратите й. Жената вече не заключва, за да не разбиват. Такава е практиката и на съседите й.

Сред потърпевшите е и Мирослав Костов, който държи хранителен магазин в селото. Кандидати за продавачки обаче вече нямало, защото циганите грабели стоката и бягали, без да плащат.

Хората в селото живеят в постоянен страх и ужас. Търсейки изход от ситуацията, дори оставяли надписи от рода на: „Ползвайте, но не рушете!”, за да не разбиват домовете им. „Така си кореспондират местните с престъпния свят”, коментира адвокат Цветанов. И добави, че последователните пробации, на които е осъден местният тартор Цветелин Цветанов, са правен абсурд.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...