Акценти
Начало / Общество / Удостоиха със званието „Почетен гражданин” бивш кмет на Плевен и кмета на Ростов

Удостоиха със званието „Почетен гражданин” бивш кмет на Плевен и кмета на Ростов

На днешното си заседание общинските съветници  гласуваха да бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Плевен” на д-р Александър Лаврентиев Александров – кмет на Плевен 1991 – 1995 г. и на кмета на Ростов на Дон Михаил Чернишев.

Званието се присъжда за изключителни заслуги в развитието на Община Плевен и за принос в обществено-политическия живот на града.

С „Почетен гражданин на Плевен” д-р Александров се удостоява посмъртно.  Д-р Александър Александров е роден на 29 д-р Александър Александровдекември 1942 г. в Бяла Слатина в семейството на свещеник. Завършва с отличие висше образование в Стоматологичния факултет на Медицински институт – София.  Има изключителен принос за възстановяване на Зъболекарския съюз и изграждане на Районна комисия в Плевен, която оглавява няколко мандата. ПРез 19990 г. защитава дисертация и придобива научна степен. Д-р Александров е първият демократично избран кмет на Плевен  селд 1989 г. Политическата му дейност се характеризира с принципност и умение за диалог, както с опонентите и съмишлениците си, така и с представителите на изграждащото се гражданско общество. След мандата му като кмет продължава да работи по специалността си . Почива на 30 ноември 2012 г. в София.

Михаил Чернишев е роден на 6 март 1950 г. Той е първият избран кмет на Ростов на Дон през 1996 г.  и вече има четвърти кметски мандат, като на последните избори през 2010 г. печели сМихаил Чернишев впечатляващото предимство от 74%. Михаил Чернишев е отличен като „Най-добър кмет на община” в провелия се през април тази година конкурс на  Министерството на регионалното развитие на Руската федерация. Носител е на ордените „Дружба” и „Почит” за приноса си в социално-икономическото развитие на града. Има научно звание доктор на икономическите науки. Михаил Чернишев е президент на Съюза на руските градове, представител е на Русия в Палатата на местните власти на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Михаил Чернишов има изключителен принос за развитие на партньорските отношения между Плевен и Ростов на Дон.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...