Акценти
Начало / Култура / В полунощ тръгват коледари, за да гонят злите сили

В полунощ тръгват коледари, за да гонят злите сили

Вярва се, че на 24 декември през нощта излизат злите сили и започват така наречените мръсни дни, които продължават до 6 януари, Богоявление.  Затова в полунощ тръгват коледарските дружини, за да гонят злите сили.

Според традицията коледарите са млади мъже – ергени или наскоро оженили се, разказа Миглена Николаева, ръководител направление „Етнография” в РИМ – Плевен. Те се предвождат от станеник. Коледарите са облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, на главите са с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди. Младите мъже тръгват в полунощ на 24-ти срещу 25-ти декември и влизат във всяка къща. Станеникът нарича благословия, предназначена за семейството и къщата; после дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Стопаните даряват богато коледарската дружина — колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи.

„Коледарите, които ходят днес, са основно самодейци, които се опитват да запазят жива традицията. Трябва да се отдаде заслуженото на читалищата в селата, които са основен двигател за съхраняване на тази традиция, чрез създаване на самодейни групи. Така самодейците възраждат, запазват и предават традициите, характерни за селото, които вече няма откъде да се научат”, изтъкна Миглена Николаева. „Явно хората имат нужда от повече надежда и вяра в доброто и това ги кара все повече да се обръщат към традициите”, допълни тя.

коледари

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...