Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен 900 жени в неравностойно положение ще могат да се прегледат безплатно за рак на гърдата

В Плевен 900 жени в неравностойно положение ще могат да се прегледат безплатно за рак на гърдата

Nina Atanasova, Julia Zlatanova,  Tunai Poturliev, Diana Gergieva, Diana ...

В рамките на най-мащабната кампания за борба с рака на гърдата у нас  – „От любов към живота”, AVON България дари 900 безплатни профилактични прегледа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Георги Странски“ Плевен. От тях ще могат да се възползват жени в неравностойно положение на възраст от 30 до 49 г., за които държавата не покрива профилактика. В това число влизат: многодетни майки,  дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания.

„Ракът на гърдата е 100% лечим, открит навреме. За съжаление много голяма част от българките нямат достъп до профилактика на болестта. С дарението на безплатните прегледи и тазгодишната кампания искаме да обърнем внимание и на по-младото поколение за нуждата от редовно посещение при специалист“, сподели Юлия Златанова, специалист PR и реклама на AVON България, Албания, Македония. „Според статистиката броят на жените с диагноза „рак на гърдата“ у нас всяка година нараства. Водени от тези плашещи факти, ние от AVON сме още по-мотивирани в усилията си да набираме средства, с които да подпомогнем битката с най-коварната женска болест“, допълни тя.

Записването на часове и самите прегледи стартират с подписване на договор за дарение и ще продължат до февруари 2015г. Това ще се случва чрез местния партньор на кампанията – сдружение „Център Отворена врата“ на тел. 064 846 713.

От страна на болницата дарението прие г-н Тунай Потурлиев, финансов директор на УМБАЛ Плевен. Информация за заболеваемостта в региона сподели д-р Добромир Димитров, д.м. – асистент в Клиниката по онкологична хирургия при УМБАЛ Плевен: От началото на годината досега с предоставения от AVON ехографкси апарат са прегледани близо 600 жени. Нито една от тях обаче не е дошла за профилактичен преглед, а след оплакване“, сподели той. „Тревожна е тенденцията, че сред установените случаи повече от половината са в напреднал стадий. Възможностите за профилактика са изключително ограничени и именно затова благодаря на AVON за тази инициатива от името на екипа на проф. Делийски.“

Благотворителната акция се реализира съвместно с основния партньор на AVON в кампанията „От любов към живота“ – “Български фонд за жените”, благодарение на който се осъществява прозрачност и контрол на мащабната програма. След дарението на ехографска апаратура през 2013г. в същата болница кампанията естествено продължава системната си политика в посока превенция и ранна диагностика, като отново напомня на жените от Плевен и региона, че ракът на гърдата е напълно лечим, когато е открит навреме.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...