Начало / Общество / В Плевен почетоха загиналите български войни в Кербала

В Плевен почетоха загиналите български войни в Кербала

Днес в Плевен беше отслужена панихида и бяха поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите от Пета Шипченска механизирана бригада при инцидента в база „Индия” в Кербала, станал преди 15 години.

За поредна година възпоменателният ритуал се проведе до паметната плоча, пред КПП на войскови район 1163 – гр. Плевен (бившето ШЗО).

„Тези военнослужещи, чийто имена са изписани на паметната плоча, изпълниха мисията си достойно. Те са герои заради смелостта, с която тръгнаха в онова размирно време, герои бяха, когато изпълняваха задачата си с цената на живота си. Тогава те отидоха заради всички нас. Днес ние отдаваме почит на техния героизъм, затова, че бяха смели войни и смели българи. Споменът за тях трябва да ни води винаги, когато изпълняваме задачи с коалиционните партньори. И винаги трябва да знаем, че при подобни мисии съществува подобен риск”, каза в словото си полк. Николай Бешев, началник на Единния център за начална военна подготовка в Плевен.

Полк. Бешев подчерта, че тяхната смърт не е била безсмислена „защото те защитаваха националните интереси в общия контекст на интереса на североатлантическата организация”. Той беше категоричен, че, смятайки се за равноправни членове на НАТО, наши войни е трябвало да бъдат в Ирак  и те са показали, че „можем да изпълняваме задачите с цената на какъвто и да е риск и дори с цената на жертви”.

Пред паметната плоча, на която са изписани имената на офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров, плевенски свещеници отслужиха панихида, след което бяха поднесени цветя от името на военнослужещи от Плевен, патриотични и родолюбиви организации. Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчания, прозвуча и химнът на България, изпълнен от Общински духов оркестър – Плевен.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...