Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен посрещнаха с мартенички председателя на БЧК

В Плевен посрещнаха с мартенички председателя на БЧК

БЧК

С празнично мартенско настроение започна годишната отчетна сесия на Областното общо събрание на Българския Червен кръст – Плевен, която се проведе днес. Млади червенокръстци закичиха с мартенички председателя на БЧК  Христо Григоров и генералният директор – доц. д-р Красимир Гигов, които бяха гости на събранието. Мартенички получиха и всички участници в събранието, както и журналистите, присъствали на събитието.

Дневният ред включваше отчет за дейността на Плевенската червенокръстка организация за 2013 г., отчет на Областната контролна комисия за изминалата година, приемане на план за работа в Плевенската червеноркъстка организация за 2014 г. и приемане на проекто-бюджета за 2014 г.

БЧК

Преди да започне работата по дневния ред беше прочетено благодарствено писмо от Община Белене, подписано от кмета Момчил Спасов, за добрата съвместна работа с БЧК – Плевен.

Отчетът за дейността на Червения кръст в Плевен представи областния председател на организацията д-р Максим Гайдев. Той подчерта, че една от приоритетните дейности за БЧК – Плевен е социално-помощната, която изгражда облика на организацията. През миналата година Плевенската червенокръстка организация е подпомогнала 14 649 нуждаещи се в областта, като основна част от тях – 12 522 са възрастни, а 2 127 са деца в неравностойно положение. Организацията е подпомогнала и 23 социални и лечебни заведения. Във връзка с изпълнение на стратегията на БЧК до 2020 г. за подпомагане деца в риск са раздадени 200 пакета с хранителни продукти на обща стойност  2 000 лв. на деца от семейства с ниски доходи, а 52 деца от Белене и Плевен получават храна по програма „Топъл обяд”. От фонд „Деца, пострадали при ПТП”  в Плевенска област са разпределени помощи в размер на 3 500 лв. за шест деца. По другата голяма програма „БЛаготворителност” в областта са раздадени близо 705 000 кг хранителни продукти. През отчетния период са проведени две национални кръводарителски кампании, извършени са няколко обучения по първа долекарска помощ на различни групи обучаеми.През миналата година е организиран и един курс за водни спасители, завършен успешно от всичките 12 записали се. Д.р Гайдев отчетет успешната дейност на младежката организация към БЧК – Плевен, в която членуват 200 доброволци. В областта БМЧК има вече пет клуба, като през миналата година е открит един нов в Медицинския колеж в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...