Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен пилотно ще стартира учабна програма в подкрепа на кърменето

В Плевен пилотно ще стартира учабна програма в подкрепа на кърменето

асоциация подкрепа на кърменетоПилотна учебна програма за разширяване на мрежата на доброволните консултанти по кърмене ще стартита тази есен в Плевен и София. Пилотната програма е част от проекта „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, който ще бъде реализиран до края на април 2016 година от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”, научихме от Десислава Бетова, главно действащо лице на асоциацията в Плевен.

В рамките на проекта се предвижда още изграждане на мрежа от регионални координатори по кърменето в шест големи града на България, което е насочено към постигане на основната цел за укрепване на капацитета на организацията, подобряване на функционирането и повишаване на ефективността й.

Според данни от Национално проучване на храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст (2007, НЦООЗ) извънредно малка част от бебетата в България са на изключително кърмене до 6-месечна възраст (под 2%). Сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25,7% към 6-7-ия месец, а към края на първата годинка едва 14,8% от българските бебета получават някаква кърма. Основната причина, посочвана  от майките за спирането на кърменето, е липсата на кърма (65,7%), като високият процент насочва по-скоро към липса на знания и умения за поддържане на лактацията, а не към медицински причини. Тези данни показват висока потребност от услуги за предоставяне на адекватна подкрепа и актуална информация в сферата на кърменето, казват от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”. От там смятат, че проектът ще донесе дългосрочни ползи както за екипа и доброволните консултанти на НАПК, така и за настоящите и бъдещи родители.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...